TÜRKİYE’NİN GENEL GİDİŞATI
Doğu Ergil
13 Ağustos 2015 Perşembe 06:47
Metropoll’ün temmuz ayında yaptığı kamuoyu yoklaması, 2014 Ekim ayından bu yanaTürkiye’nin genel gidişatına ilişkin ‘olumsuzluk’ algısının devam ettiğini gösteriyor.
Türkiye’nin genel olarak iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 29’a inmiş durumda. Bu, şimdiye kadar ölçülen en düşük ‘iyiye gidiş’ beklentisidir. ‘Kötüye gidiş’ algısı yüzde 55’tir.
AKP seçmeni 13 yıllık iktidarın ardından seçimlerde ‘tek başına AKP iktidarı’ çıkmaması üzerine geleceğe ‘endişeyle’ bakmaya başlamıştır. Buna karşın, seçimlerde oyların yüzde 59’unu alan muhalefet partisi mensupları da hükümet kurmada yaşanan sıkıntılar nedeniyle memnun değildirler. Türkiye’nin iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğine ilişkin algı makası biraz daha açılmıştır.
Bu durumun tek istisnası AKP seçmenidir. AKP’lilerin yüzde 57’si Türkiye’nin genel gidişatının hâlâ ‘iyiye’ doğru olduğunu düşünmekle birlikte, durumun kötüleştiğini düşünen AKP’lilerin oranı yüzde 26’ya çıkmıştır. Diğer partilerin destekçileri ciddi biçimde karamsardırlar.
Ekonomi
Yurttaşların yüzde 59’u ekonominin kötü yönetildiğini düşünmektedir. Ekonominin iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı ise 3 puanlık bir kayıpla yüzde 32’ye inmiştir. Bu, AKP’nin ekonomi yönetimine ilişkin şimdiye kadar yapılan en düşük ölçümdür.
Olumsuzluk algısı, ekonominin geleceğine ilişkin beklentilere de yansımıştır. Gelecek bir yıl içinde ekonomik durumun iyileşeceğini düşünenlerin oranı hazirana göre 7 puanlık bir düşüşle yüzde 33’e gerilemiştir. Önümüzdeki bir yıl içerisinde ekonomik durumun kötüleşeceğini düşünenler yüzde 40’tır.
Suriyeli mülteciler
Kısa süreceğinden emin olunan Suriye krizinin başında hükümet, Suriye’den kaçan sığınmacılara ‘açık kapı’ politikası uygulamıştır. Hem bölge halklarına Türkiye’nin büyüklüğü gösterilecek hem de zalimEsed’in acımasızlığı sergilenecekti. Ancak sığınmacıların sayıları 2 milyonu bulunca Türkiye bu yükü kaldıramaz oldu. Uzun süreli göçmenlik, beklentileri karşılanamayan sığınmacılar ile kaynakları tükenen ev sahibi ülkenin de arasını açar. Durum bu noktaya gelmiş bulunuyor.
Başta konuya insani açıdan yaklaşan halkın çoğunluğu hükümetin izlediği ‘açık kapı politikasını’ artık onaylamıyor. Halkın yüzde 56’sı Suriyeli sığınmacılara Türkiye’nin sınırlarını açmasını hata olarak niteliyor. Sınırların açılmasını hata olarak görmeyenlerin oranı ise yüzde 35. AKP’lilerin yüzde 48’i sınırın sığınmacılara açılmasını hata olarak görürken bu oran CHP’lilerde yüzde 78’e, MHP’lilerde yüzde 69’a yükseliyor, HDP’lilerde ise yüzde 36’ya düşüyor.
Dış politika
Hükümetin dış politikadaki notuna gelince… Seçmenlerin yüzde 53'ü AKP’nin dış politikasını başarısız, yüzde 40'ı başarılı bulmaktadır. Aralık 2011’de AKP’nin dış politikasını başarılı bulanların oranı yüzde 71,2 iken, bu sayı Haziran 2014’te yüzde 41,3’e, 2015 yılında da yüzde 40’lara gerilemiştir.
Yolsuzluk
AKP’nin son seçimlerde oy kaybına neden olan konulardan biri de yolsuzluk algısıdır.
Ülkede AKP yönetimi süresince yolsuzluğun arttığını düşünenler yüzde 61 iken, yolsuzluk olmadığını düşünenler yüzde 32 düzeyinde kalmaktadır. Üstelik toplumun sadece son bir yıl içerisinde değil genel olarak AKP hükümeti süresince yolsuzlukların arttığı düşünülmektedir. Aralık 2012’den bu yana yolsuzluğun olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 52’den yüzde 61’e yükselmiş; yolsuzluk olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 37’den yüzde 32’ye gerilemiştir.
Bu algı ve duygular değişmeden yenilenecek bir seçim, sonuçları nasıl değiştirecektir?
Bir tek yolla: Toplumu sarsıp, hükümet etrafında kenetlenmesine neden olacak olağanüstü şeyler olursa… O anda, o hükümet olmak önemli.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.