TÜRKİYE’DE ÇOK SAYIDA ATOM BOMBASI VAR
Süleyman Yaşar
17 Kasım 2014 Pazartesi 07:46
Rusya Devlet Başkanı Putin Avustralya’da yapılan G-20 toplantısını uykum var diyerek erken terk etti. G-20 tebliğinin hazırlanmasını bile beklemedi.
Tabii Putin’in bu tavrının nedeni Amerikan Başkanı Obama, İngiltere Başbakanı Cameron ve Almanya Başbakanı Merkel’in Putin’i Ukrayna’nın işgali konusunda uyarmalarından kaynaklanıyor. Ve Batılı liderler, eğer Putin geri adım atmadığı takdirde Rusya’ya uygulanan petrol, bankacılık ve şahıslar hakkındaki yaptırımların daha da artırılacağını söylüyorlar.
Peki, yaptırımlar artarak devam ederse ne olacak?
Hemen cevaplayalım, artan yaptırımlar karşısında Rusya geri adım atmadığı takdirde 1947-1989 arasında yaşanan soğuk savaşın bir yenisi başlayacak. Tabii bu olası yeni soğuk savaş Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.
Gelelim yeni soğuk savaşın Türkiye’yi niçin yakından ilgilendirdiğine...
İngilizce Pravda gazetesinin internet sitesinde “Rusya, NATO için nükleer sürpriz hazırlıyor” başlıklı haberde bilinenin aksine Rusya’nın elindeki nükleer güç ve silah açısından NATO’dan daha güçlü olduğu ileri sürülüyor. Ve 8 Nisan 2010’da Prag’da Medvedev ve Obama arasında imzalanan nükleer silahların azaltılması anlaşmasına göre taraflar ellerindeki nükleer başlıkları 2021’de 1.550’ye indirecekler. Yine kıtalararası balistik füze, denizaltı balistik füzeleri ve ağır bombaları 700 ünite azaltacaklar. Fakat bu anlaşmaya göre ABD ilk defa nükleer silah azaltmasına giderken Rusya nükleer silah artırımı için önemli bir fırsat yakaladı. Dolayısıyla Rusya yeni nükleer silah dengesini kurma olanağını elde etti.
Bu arada aynı haberde Rusya’nın tehdit olarak gördüğü NATO ülkelerinde ABD’nin 18 megatonluk 200 atom bombasının olduğu ileri sürülüyor. Ve bu atom bombalarının Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Türkiye’deki üstlerde bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca Fransa’da ilave 60’dan fazla atom bombası olduğu da söyleniyor.
Peki, niye anlattık bütün bunları...
Şundan anlattık, Putin’in G-20 toplantısını terk etmesi önemli. Yeni bir soğuk savaş Türkiye için sorun olabilir. Çünkü Türkiye’ye Rusya’dan epeyce doğrudan yatırım geliyor. Yeni soğuk savaş bu doğrudan yatırımların durmasına neden olabilir. Yine Türkiye’nin çok sayıda atom bombası bulunan altı NATO ülkesinden biri olması nedeniyle ülkemizi riskli hâle getirebilir.
G-20 TEBLİĞİNDE NELER VAR?
Gelelim Putin’in yayınlanmasını beklemeden terk ettiği toplantının tebliğinde neler olduğuna... Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılan toplantının sonunda yayınlanan tebliğde; G-20 ülkelerinin birinci önceliğinin küresel büyüme, daha iyi yaşam standartları ve küresel düzeyde kaliteli iş olanaklarının yaratılması olduğu belirtiliyor.
Ve dünya hâsılasının 2018’e kadar ilave olarak en az yüzde 2 oranında artırılması için 2 trilyon dolar tutarında ilave yatırım yapılacağı söyleniyor. Bu arada IMF, Dünya Ticaret Örgütü, enerji işbirliği, enerji verimliliği, Birleşmiş Milletler iklim değişme konvansiyonu, Ebola virüsüne karşı işbirliği hizmetlerinde küresel kurumsal yapının güçlendirileceği belirtiliyor
Bu arada G-20 liderler toplantısının 15-16 Kasım 2015’te Antalya’da yapılacağı tebliğin son cümlesinde yer alıyor. Kısaca Türkiye gelecek yıl bu zamanlar dünya ekonomisinin yüzde 85’ini yöneten G-20 liderlerine ev sahipliği yapacak.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.