30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin19°C

PKK, BAR­ZA­Nİ VE KÖŞK HE­SAP­LA­RI­…

Mustafa Sönmez

08 Temmuz 2014 Salı 09:08

Or­ta Do­ğu­’da Kürt si­ya­se­ti üs­tün­de söz sa­hi­bi ol­ma ko­nu­sun­da öte­den be­ri re­ka­bet için­de olan Ab­dul­lah Öca­lan (AÖ) ile Me­sut Bar­za­ni ara­sın­da, IŞİ­D’­in Mu­su­l’­u iş­ga­li ve Ira­k’­ta ar­tan sal­dı­rı­la­rı ile bir­lik­te ye­ni çat­lak­lar ve kar­şı­lık­lı suç­la­ma­lar baş­la­dı. Bun­la­rın Or­ta Do­ğu­’da , Tür­ki­ye­’de Kürt si­ya­se­ti­nin ge­le­ce­ği­ne iliş­kin ne gi­bi et­ki­ler do­ğu­ra­ca­ğı , Köşk se­çi­mi­ni na­sıl et­ki­le­ye­ce­ği me­rak edi­li­yor.

Öz­gür Gün­de­m’­de­…

Kürt si­ya­se­ti­nin gün­lük ga­ze­te­si ola­rak bi­li­nen Öz­gür Gün­de­m’­in 4 Tem­muz man­şe­tin­de yer alan id­di­a, PKK-Bar­za­ni ka­pış­ma­sı­nın fi­ti­li ol­du. Ga­ze­te­ye gö­re, Mu­sul iş­ga­li, 1 Ha­zi­ra­n’­da Ür­dü­n’­de Am­ma­n’­da ya­pı­lan bir zir­ve­de plan­lan­mış, Ira­k’­ı par­ça­la­ma esas­lı bu zir­ve­de IŞİ­D’­in yı­kı­cı araç ola­rak kul­la­nıl­ma­sı­na ABD,İs­ra­il,Tür­ki­ye gi­bi güç­ler des­tek ve­rir­ken Me­sud Bar­za­ni­’nin gö­rev­len­dir­di­ği Azad Ber­va­ri de bu top­lan­tı­ya ka­tıl­mış­tı. IŞİ­D’­in Mu­su­l’­u ele ge­çir­me­si KDP’­nin bil­gi­si da­hi­lin­de ve rı­za­sıy­la ger­çek­leş­miş­ti. Öz­gür Gün­de­m’­de yer bu­lan bu suç­la­ma, iz­le­yen gün­ler­de KCK yet­ki­li­le­ri­nin de­meç­le­riy­le pe­ki­şir­ken Bar­za­ni­’nin ce­va­bı ge­cik­me­di. 7 Tem­mu­z’­da, ta­ma­men ya­lan­dan iba­ret bir se­nar­yo ya­yım­lan­dı­ğı ha­tır­la­tı­la­rak söz ko­nu­su se­nar­yo­nun “Ba­sit, sı­ra­dan, re­zil­ce ve pes­pa­ye id­di­alar içer­di­ği” vur­gu­lan­dı. Açık­la­ma­da, “Bu ya­lan ha­be­ri baş­tan so­na red­de­di­yo­ruz. Her za­man te­rö­riz­me kar­şı dur­duk. Peş­mer­ge­le­ri şe­hit eden IŞİD te­rör ör­gü­tüy­le ne bu­gün ne de ya­rın it­ti­fa­kı­mız ola­cak. Bu if­ti­ra­lar, Kür­dis­tan böl­ge­si­nin ka­za­nım­la­rı­nı he­def alı­yor” de­ni­li­yor­du. Açık­la­ma­da “PKK ve Ce­mil Ba­yık, Kür­dis­tan düş­man­la­rı­nı ik­na et­mek için if­ti­ra­lar atı­yor. Aca­ba siz han­gi ül­ke is­tih­ba­ra­tı­nın em­riy­le Bar­za­ni ve KDP’­ye düş­man­lık ya­pı­yor­su­nuz? söz­le­ri­ne yer ve­ri­li­yor­du.

Ra­hat­sız­lı­ğın kay­na­ğı­…

Or­ta Do­ğu ve Kürt denk­le­mi­ne IŞİD pa­ra­met­re­si­nin gi­ri­şi ile bir­lik­te, dört ül­ke­de­ki Kürt si­ya­set­le­ri­nin ve bir bir­le­riy­le olan güç den­ge­le­ri­nin de ağır­lı­ğı de­ğiş­me­ye baş­la­dı. Ku­zey Irak Kürt Yö­ne­ti­mi, Irak top­rak bü­tün­lü­ğü di­ye bir şe­yin kal­ma­dı­ğı­nı ve kon­tro­lü­ne al­dı­ğı Ker­kü­k’­ü de bün­ye­si­ne da­hil ede­rek ba­ğım­sız bir Kürt dev­le­ti ilan et­me­yi plan­la­dık­la­rı­nı açık­la­dı. Bu eği­li­me, İs­ra­il açık­tan des­tek ve­rir­ken ABD ve di­ğer ba­tı ül­ke­le­rin­den iti­raz gel­me­di. Bar­za­ni ile sı­kı iliş­ki­ler için­de olan AKP ik­ti­da­rı­nın bu­na ör­tü­lü bir ona­yı öte­den be­ri var, sa­de­ce Ker­kük ile il­gi­li has­sa­si­ye­ti­ni ifa­de ede­rek he­ge­mon­ya ya­rı­şın­da ra­ki­bi İs­ra­il’­e elin­de­ki kar­tı gös­ter­di.

KDP’­nin “Ba­ğım­sız Kürt dev­le­ti” pro­je­si, PKK’­yı mut­lu et­mi­yor. Öca­lan, son 10 kü­sur yıl­dır, Or­ta Do­ğu­’da Kürt dev­le­ti kur­ma­nın doğ­ru ol­ma­dı­ğı­nı, böy­le gi­ri­şim­le­rin hem böl­ge­sel hem kü­re­sel güç­ler­ce he­men kon­trol al­tı­na alı­nıp kuk­la­laş­tı­rı­la­ca­ğı­nı, bu­nun ye­ri­ne her ül­ke­de­ki Kürt nü­fu­sun mer­ke­zi hü­kü­met­ler­den özerk­lik sta­tü­sü sağ­la­ya­rak o ül­ke bü­tün­lü­ğü için­de de­mok­ra­tik hak mü­ca­de­le­si ver­me­si ge­rek­ti­ği­ni sa­vu­nu­yor.

AÖ’­yü ra­hat­sız eden di­ğer bir bo­yut, Bar­za­ni­le­rin dev­let­leş­me­si ile bir­lik­te tüm Or­ta Do­ğu Kürt nü­fu­su üs­tün­de he­ge­mon­ya te­sis et­me­le­ri, PKK’­nın Tür­ki­ye, Su­ri­ye (PYD), hat­ta İran (PJAK) üs­tün­de­ki ide­olo­jik ve yö­net­sel he­ge­mon­ya­sı­nın da sar­sıl­ma­sı. PKK, öte­den be­ri Su­ri­ye-Ro­ja­va­’da özerk yö­ne­tim de­ne­yi­mi için­de­ki Kürt­le­re KDP’­nin iyi dav­ran­ma­dı­ğın­dan, bu ko­nu­da AKP ik­ti­da­rı ile bir­lik­te zor­luk çı­kar­dı­ğın­dan, bu­gün­ler­de de IŞİD ku­şat­ma­sı al­tın­da­ki Ro­ja­va Kürt­le­ri­ne KDP’­nin ka­yıt­sız kal­ma­sın­dan şi­ka­yet­çi.

Tür­ki­ye en­di­şe­le­ri­…

PKK’­nın Bar­za­ni ile il­gi­li en­di­şe­le­ri, Tür­ki­ye­’de AKP re­ji­mi ile sür­dür­dü­ğü ve ağus­tos ayın­da Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­rin­de test edi­le­cek bi­lek gü­re­şiy­le de il­gi­li. RTE ile MHP-CHP or­tak ada­yı Ek­me­let­tin İh­sa­noğ­lu­’nun kar­şı­sı­na HDP’­nin ada­yı ola­rak Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş’­ı çı­ka­ran Kürt si­ya­se­ti, 30 Mart ye­rel se­çim­le­rin­de yüz­de 6.6 do­la­yın­da çı­kan oy­la­rı­nı, Köşk se­çim­le­ri­nin ilk tu­run­da yüz­de 10’a çı­kar­ma­yı he­def­li­yor. Bu­nu, hem Tür­ki­ye sol ke­si­min­den oy ala­rak hem de AK­P’­ye oy ve­ren Kürt­le­ri, “Kürt so­ru­nu” üs­tün­den et­ki­le­ye­rek sağ­la­ma­yı plan­lı­yor. HDP, yüz­de 10 gi­bi bir ora­nı ya­ka­la­ya­bil­di­ği tak­dir­de. RTE­’yi bi­rin­ci tur­da se­çil­mek­ten alı­ko­yan si­ya­set ola­rak gü­cü­nü ka­nıt­la­ya­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yor. Bu, Kürt si­ya­si ha­re­ke­ti için önem­li bir eşi­ğin at­lan­ma­sı, eli­nin güç­len­me­si an­la­mı­na ge­le­bi­lir. Ya ikin­ci tur­da? Özel­lik­le Tür­ki­ye so­lu, ken­di­sin­den oy is­te­yen HDP’­ye şöy­le so­ru­lar so­ru­yor; “İ­kin­ci tur­da ne ya­pa­cak­sı­nız, RTE­’yi mi des­tek­le­ye­cek­si­niz, ne­yin kar­şı­lı­ğın­da? Kürt­le­rin öz­gür­lü­ğü için alı­na­cak­la­ra bir iti­ra­zı­mız yok da bi­zim öz­gür­lük­le­ri­miz ne ola­cak, bun­la­rın üs­tün­de te­pin­miş ve Baş­kan­lık he­de­fiy­le iyi­ce dik­ta­tör­lü­ğü­nü ilan ede­cek bir RTE, si­zin des­te­ği­niz­le Köş­k’­e çı­kar­sa, bu­nu bi­ze na­sıl açık­la­ya­cak­sı­nız?”…

RTE’­nin he­sa­bı ise Gü­ney­do­ğu Kürt seç­me­ni­ni özel­lik­le Bar­za­ni üs­tün­den et­ki­le­mek ve HDP’­yi et­ki­siz kı­la­rak, bi­rin­ci tur­da se­çil­mek. Bu­ra­da Bar­za­ni fak­tö­rü önem ka­za­nı­yor . PKK’­nın eli­ni güç­len­dir­mek ye­ri­ne, RTE’­nin eli­ni güç­len­di­re­cek bir Bar­za­ni dav­ra­nı­şı­na PKK’­nın öf­ke­si bü­yü­yor. Çün­kü bu­nun de­va­mı, kit­le­ler nez­din­de PKK’­nın ge­ri­le­til­me­si , Kürt tem­sil­ci ola­rak RTE kuy­ruk­çu­su bir Bar­za­ni çiz­gi­si­nin yük­sel­me­si­..

Bu­na PKK’­nın ka­yıt­sız kal­ma­ya­ca­ğı açık. Ama kav­ga na­sıl bir bi­çim alır, bek­le­yip gör­mek ge­re­kir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.