02 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin17°C

'PARALEL DEVLET' DİNK CİNAYETİNİ GÖRDÜ MÜ?

Oral Çalışlar

07 Ocak 2014 Salı 04:59

Polis içindeki ‘paralel devlet’ operasyonunun ilk gününde görev yeri değiştirilenlerin başında, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek’in ismi yer aldı. İstanbul Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer ise daha önceki bir operasyonda görevinden alınmıştı.

Ramazan Akyürek, Trabzon’da Hrant Dink’e yönelik cinayet planlarının yapıldığı tarihte ilin emniyet müdürüydü. Erhan Tuncel’in cinayet hazırlıklarına ilişkin bilgileri verdiği kişi de oydu. Akyürek, daha sonra terfi etti ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na getirildi.

Hrant Dink öldürüldüğünde, Ankara’da, İstihbarat Daire Başkanı, Akyürek’ti. İstanbul’da ise cinayet öncesi Azınlıklardan Sorumlu Daire’nin başında bulunan Ali Fuat Yılmazer, cinayetten sonra İstihbarat Daire’nin başına getirilmişti. İki istihbaratçının da ‘paralel yapı’nın parçası olduğu iddiaları hiç bitmedi... Akyürek’in, Dink cinayetinin hazırlıklarından emniyet muhbiri Erhan Tuncel yoluyla haberdar olduğu belgeleriyle ve tanıklıklarla ortaya çıktı. Dink cinayetiyle ilgili son duruşmada, Tuncel, Akyürek’le ilgili önemli bir suçlamada bulundu: “Bu yapıyı sadece o kurabilir. Kendilerine ulaşılmaması için kayıtları sildirdi. Jandarmayla irtibatlı olduğum yalanını ortaya atıp polisle ilişkimi gizlemeye çalıştı.”

Bu soruyu Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin’e sordum, değerlendirmesi şöyle oldu: “Samast’ın Dink cinayetini işlerken saptanmış kamera kayıtları vardı. Bu kayıtlar, İstanbul ve Ankara Emniyeti’ne gitti ve yok oldu. Tuncel’in değerlendirmesinden yola çıkarsak, şu soru aklımıza geliyor: “Neden, o görüntüler emniyette yok oldu?” Acaba, cinayeti başından beri bilen ve izleyen bir yapının elemanları, yani polis istihbaratçıları da bu görüntüler içinde miydi? O görüntüler bu nedenle yok edilmiş olabilir.

Bilgiler mahkemeden gizlendi

Dava süreci boyunca tanık olduk ki, jandarmada planlandığı anlaşılan cinayetten, Trabzon Emniyeti, başından beri haberdardı. Erhan Tuncel, hazırlıkları yakından izliyor ve bağlı olduğu Emniyet Müdürü Akyürek’e sürekli bilgi veriyordu. Bu bilgilerin bir kısmı, İstanbul Emniyeti’ne ulaştırılıyordu.

Şimdi ‘paralel devlet’ konusu gündemin merkezine oturdu. Bu yapının birçok mahkemeyi yolundan saptırdığı, son günlerde dile getiriliyor. Söz konusu yapının Hrant Dink cinayetinde nasıl bir rolü olduğunu yeniden sorgulamak, bugüne kadar yerine getirilmeyen taleplerden yola çıkarak yeni bir değerlendirmeye gitmek zorundayız. Mahkemeyi bu müdahaleler ne ölçüde saptırdı?

MİT, elindeki bilgi ve belgeleri saklamadan bir an önce göndermeli. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, İstanbul İstihbarat Daire Başkanlığı ve Trabzon Emniyeti, birçoğunun gizlendiğini tahmin ettiğimiz belgeleri, ‘paralel devlet’i aşarak gönderebilir. Bugün bunun koşulları oluşmuş durumda.

‘Paralel devlet’in de paralel olmayan devletin de polis içindeki istihbarat gücü, belli ki başından beri cinayeti biliyor ve izliyordu. Bilgileri belli bir amaçla biriktirip, dosyalayıp, ihtiyaç halinde kullanabilecek, yeni davalara temel oluşturabileceklerdi. Ancak, Erhan Tuncel’in yakalanması ve ilişkilerinin ortaya çıkması, bunun yanı sıra da muhtemelen cinayet sırasında olayı izleyen bazı ‘elemanlar’ın görüntülerinin mobese kameralarına takılmış olması, durumu karıştırdı.

‘Örtbas etme’ yolunu tercih ettiklerini düşünmek mümkün. Yargıdaki ‘paralel yapı’ bu bağlamda nasıl bir rol oynadı, onu da henüz bilemiyoruz. Biz ancak akıl yürütebiliriz. Gerçekleri ortaya çıkarma görevi, asıl olarak, istihbarat örgütlerinin ve tabii ki savcılığın, mahkemenin.

Bilebildiğimiz ise şu: Asıl suçluların ortaya çıkması engellendi. Şimdi, yeni bir durumla yüz yüzeyiz, birçok şeyin aydınlığa çıkması mümkün. Mahkemeden belgeleri talep etmesini, davayı bu yönüyle derinleştirmesini bekliyoruz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.