19 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara18°C
  • İzmir19°C
  • Berlin16°C

KÜRT PETROLÜ İÇİN TÜRKİYE ABD’YE BAŞVURDU

Süleyman Yaşar

19 Ağustos 2014 Salı 04:07

Bildiğiniz gibi Amerikan mahkemeleri, Irak Merkezî Hükümeti’nin talebi üzerine, Kürt petrolünü taşıyan gemilere tedbir koydular. Ve bu nedenle Amerikan rafineleri Kürt petrolünü satın almayı durdurdu. Tabii Amerikan mahkemelerinin bu kararlarının ardından diğer ülke şirketleri de hukuki sorun çözümlenene kadar Kürt petrolünü almayı istemiyorlar. Ve Kürt petrolünü taşıyan tankerler küresel pazarlarda artık ret ediliyor. Alıcı bulamıyor. Dolayısıyla Kürt bölgesi satamadığı petrol nedeniyle finansman sıkıntısı yaşamaya başladı son dönemde. 

İşte bu aşamada Türkiye devreye girdi. Hafta sonu nüshasında Financial Times’ın ileri sürdüğüne göre; Türkiye, ABD’ye başvurarak; Irak- Şam İslam Devleti (IŞİD) işgal ettiği bölgelerindeki petrolü fiyat kırarak kaçak yollardan Suriye devletine satıyor. Oysa Kürtler petrollerini satamıyorlar. Dolayısıyla IŞİD’e karşı savaşan Kürtlerin finansman kaynakları kesilirken, IŞİD kendisini kolayca finanse edebiliyor. İşte bu nedenle Kürt petrolünün önüne koyulan engellerin kaldırılması gerektiğini, söyledi. 

Hemen belirtmekte fayda var, IŞİD petrol satışından günde 2 milyon dolar elde ediyor. 

Bu arada aynı haberde, Türkiye’nin, finansman sıkıntısı çeken Kuzey Irak Kürt Hükümeti’ne önemli tutarda finansal kaynak sağladığı belirtiliyor. 

Peki, bu sorun nasıl çözülecek? 

Şu an sorunun çözümü zor görünüyor. Çünkü ABD, Irak Merkezî Hükümeti’nin onayı alınmadan satılan petrolün Irak Anayasası’na aykırı olduğunu ileri sürüyor. 

Bu arada önceki gün Almanya Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeler’in Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devletine karşı olduklarını açıkladığını da hemen belirtelim. Ve Almanya’nın, bu görüşü, Kürt petrolünün Irak Merkezî Hükümeti onayı olmadan satılmaması yönünde tavır aldığını, bize gösteriyor. 

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza... 

Anlattık çünkü, Kürt petrolü satılamadığı sürece Türkiye, Irak Kürdistan Özerk Hükümeti’ne yardım etmek zorunda kalacak. Bu sorun belki de orta vadede çözülebilecek. İşte sorun çözülene kadar Türkiye Kürt petrolünden beklediği kaynağı bulamayacak. Tam aksine kaynak aktaracak 

Anlayacağınız, ABD, Türkiye’nin önerisini kabul etmediği takdirde, Irak Kürt Özerk Hükümeti’nin finansman açığını Türkiye karşılayacak. Ve bunun ekonomi üzerine bir ilave baskısı olacağını belirtmekte fayda var. Yani bir finansman sorunu daha çıkıyor karşımıza. Görünen şimdilik bu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.