20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara13°C
  • İzmir15°C
  • Berlin5°C

JAPON EDEBİYATINDA KÜRTLER (2)

Vakkas Çolak

16 Eylül 2018 Pazar 18:00

Çizgi romanlar, Çizgi filmler, Bilgisayar oyunları ve Hikayeler

Geçen yazımızda Japon edebiyatında Kürtleri ve Kürdistan'ı konu alan romanları ele alıp incelemiştik. Bu yazımızda ise onun devamı olarak, hikayeler, çizgi romanları ve çizgi filmleri yani Japonca "anime" ve "manga" diye isimlendirilen sanat dallarında ve bilgisayar oyunlarındaki Kürtleri tanıtacağız. öncelikle anime ve manga sözcüklerine bakarsak Japon çizim sanatı ile çizilmiş animasyonlara(çizgi filmlere) “anime” denir ve animeler normal çizgi filmlere göre farklılık gösterir. Anime sanatı ile çizilen çizgi romanlara da “manga” adı verilir.

Kürt Yıldızı

Kürt yıldızı Japonca adıyla クルドの星(Kurdo no Hoshi) Yasuko Yoshikazu(库德 之星)tarafından 1986 yılında yazılıp Kürtleri konu edinen ilk çizgi romandır. Altı cilt olarak yazılmıştır. Yazar Yunanistan seyahatinde İstanbul'a uğrar. Darbe sonrası Türkiye`de Kürt sorunu silahlı çatışmaya dönüşmüştür. Yazar buradan hareketle böyle bir eser yazmaya başlar. Konusuna gelince: Tokyo'da yaşayan on altı yaşında Japon bir genç Jiro Manabe'nin hem babası hem de annesi kayıptır. Bir gün Türkiye'den annesinden bir mektup alır. Mektupta annesi, kayıp babasını birlikte aramak istediğini yazar ve Jiro'dan İstanbul'a gelmesini ister. Jiro çocukluk yıllarında annesiyle İstanbul'da yaşamıştır. Jiro uçak ile İstanbul'a gelir. İstanbul`da Hilton Otelinde gece işinde dansöz olarak çalışan uyuşturucu bağımlısı annesi ile buluşur. Fakat dansözün gerçek annesi olmayıp "Demirel" kod adlı Kasım adında bir adamın eşi olduğunu öğrenir. O sırada askerler otelin odasını basarlar. Odasından kaçan Jiro, oradan motosikletle tesadüfen geçen Leyla adında bir kız tarafından kurtarılır.

6700-11.jpg

Peşlerine düşen askeri birlikler onlara yetişeceği anda Toyota marka Land Cruiser'i kullanan Demirel yetişip Leyla ile birlikte Jiro`yu kurtarır. Fatih Köprüsünde pusu kuran Türk zırhlı araçlarını bombayla havaya uçurarak Anadolu yakasına geçerler. Oradan kara yolu ile Van`a giderler. Jiro burada geçmişi hakkındaki gerçekleri öğrenirken, sıradan bir çocuktan bir savaşçıya dönüşmeye başlar ve çeşitli örgütsel çalışmalar ve çatışmalara girer. Bu çizgi roman altı cilt olarak çıkmıştır ve hikaye istenilen ilgiyi görmediği için yarım kalmıştır. Hikayede Jiro`nun annesi Kürt babası ise Japon bir doktordur. Annesinin ismi Sali ve Fırat aşireti ağası Irmak`ın kızıdır. Demirel kod adlı Kasım ise Kürt Yıldızı isimli bir Kürt örgütünün genç lideridir. Leyla ise İstanbullu bir Türk kızıdır.

3500-22.jpgGolgo13

Saito Takawo tarafından yazılan Golgo13 (ゴルゴ13) serisinin dört farklı hikayeden oluşan 118`inci cildinde son hikaye olan Yaşlı Aslan adlı hikayede Kürtler ve ulusal kurtuluş mücadelesinin sembollerinden Molla Mustafa Barzani'yi ve mücadelesini anlatmaktadır.

Mobile Suit Gundam 00 (機動戦士ガンダム00)

Japonya`nın meşhur çizgi film yönetmeni Seiji Mizushima tarafından yönetilen ve Yosuke Kuroda tarafından yazılan dünyaca meşhur Japon çizgi filmidir. Türkçe'ye de çevrilip televizyonda yayınlanmıştır. 25`er bölümlük iki sezon halinde yayınlanan bu çizgi film Ekim 2007 yılında Japon televizyonu TBS de haftalık yayınlanmaya başlanmış ve Mart 2009 da sona ermiştir. Bunun devamı olarak Mobile Suit Gundam 00 the Movie: A Wakening of the Trailblazer, isimli filmi Eylül 2010 yılında gösterime girmiştir. Mobile Suit Gundam 00 dizisi Gundam serilerinin arasında sinemada gösterime giren ilk çizgi filmdir. Çizgi romanı ve bilgisayar oyunu da yapılmıştır.

Bu meşhur çizgi film konu olarak dünyadaki alternatif enerji kullanımı üzerine 24. Yüzyılda geçen Dünya üzerindeki savaşları bitirmeye kararlı bir grup gencin, tüm ülkelerin askeri güçlerinden daha kuvvetli olan ve Gundam olarak anılan robotlar ile dünyaya barış getirmeye çalışmalarını konu almaktadır. 2307 yılında başlayan hikayede dünyada petrol kaynakları sona ermiştir. Dünya üç büyük bloka bölünmüştür. Birlik bloku Amerika, Japonya, Yani Zelanda ve Avustralya`yı İnsani Reform Birliği Çin, Rusya ve Asya`nın tamamını Ortadoğu hariç, Geliştirilmiş Avrupa Birliği ise Avrupa kıtası ve Türkiye`yi kontrol etmekdedir.

3000-44.jpgOrtadoğu'da petrol bitmiş bütün Ortadoğu ülkeleri fakirleşmiş ve Azadistan ve Kürdistan isminde iki ülke kurulmuştur, dünya enerjisini uzaydan güneş enerjisinden almaktadır. Bunu da bu üç büyük blok kontrol etmektedir. Mobil Suit Gundam 00’ın kahramanı Setsuna F. Seiei gerçek adıyla Soran İbrahim 23. yüzyılda doğmuş 16 yaşında bir Kürt askerdir. Çocukluğunda Ali Al-Sachez isimli biri tarafından alınıp beyni yıkanmış ve tanrıya olan bağlılığını göstermek için de ailesini öldürmüştür. Daha sonra ise tanrıya inancını kaybetmiş ve oldukça zor bir durumdayken robot Gundam tarafından kurtarılmıştır. Filmin ilk bölümü 24. Yüzyılda (Krugis) Kürdistan Cumhuriyetinde bir savaş ile başlar ve elli bölümlük dizi halinde devam eder. Filmin kahramanı Setsuna 2008 yılında en iyi ikinci anime kahramanı seçilmiştir.

720033.jpg

Kawa ve 7 oğlu, Kürtlerin hikayesi

カワと7人の息子たち クルドのおはなし

2015 yılında Etsuko Nosaka (野坂 悦子) ve Armanc Shakuli tarafından yazılan Newroz destanını konu alan ilkokul çocukları için yazılmış resimli hikayedir.

670-55.jpg


Bu makalede yer alan görüşler yazara aittir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.