22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir17°C
  • Berlin1°C

HÜKÜMET BEZDİRİYE KARŞIYMIŞ

Roni Margulies

04 Nisan 2012 Çarşamba 06:50

Şaşıran çok olacaktır, ama elimdeki resmî belgelere göre hükümet bezdiriye karşıymış.

Önce ben de şaşırdım. Ama belgeleri dikkatlice okuyunca anladım ki, hükümetin karşı olduğu bezdiri Kürt halkını bezdirmek, eleştiri yapanları bezdirmek filan değilmiş. Başka bir bezdiriymiş.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun hazırladığı “İşyerinde psikolojik taciz (mobbing) ve çözüm önerileri komisyon raporu” şöyle anlatıyor:

Mobbing’in ‘işyerinde psikolojik taciz’ kelime anlamı, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermektir. Komisyonumuz mobbing’in kelime anlamını tam olarak bulmak için Türk Dil Kurumu’na başvurmuş ve TDK, mobbing kavramının karşılığı olarak BEZDİRİ’ kelimesini belirlemiş ve bezdiriyi ‘İşyerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme’ olarak tanımlamıştır.”

Komisyon’un raporu internette mevcut (www.tbmm.gov.tr/komisyon/kefe/docs/komisyon_rapor_no_6.pdf). Gerçekten mükemmel, kapsamlı, ayrıntılı bir rapor.

Türk insanı sınıfsız, zümresiz kaynaşmış bir kitle olduğu için, bizde psikolojik tacizin uzak bir ihtimal olduğunu düşünüyor insan tabii.

Ama değilmiş.

Rapora göre, “
Son zamanlarda özellikle kamu kurumlarında psikolojik taciz uygulanması yaygınlaşmaktadır. Psikolojik tacize maruz kalan bireyler; bıktırma, yıldırma, dışlanma, kurumun hizmetlerinden yoksun bırakılma, aşağılanma, izin ve görevlendirilmelerde yararlandırılmama, zorla tayin gibi psikolojik tacize neden olabilecek tutum ve davranışlara maruz kalabilmektedir.

Örneğin, “
Bursa’da sağlık, eğitim ve güvenlik sektöründe yapılan bir çalışmada, 944 kişinin %55’inin son bir yıl içinde psikolojik tacizle karşılaştığı, %47’sinin ise tanık olduğu belirlenmiştir. Yine Aksaray- Yalova- Esenköy eğitim merkezlerinde çalışan 315 ilkokul öğretmenin %50’sinin işyerinde psikolojik tacizle karşılaştığı saptanmıştır. İstanbul’da 505 hemşireyi kapsayan bir çalışmada da hemşirelerin %86’sının psikolojik tacize maruz kaldığı kaydedilmiştir.

Komisyon’un alıntıladığı bir başka ankete göre, “İş hayatında mobbingle karşılaştıklarını söyleyenler, %81 ile en büyük dilimi oluştururken, hiç karşılaşmayanların oranı %2’de kalmıştır. Ankete katılanların %70’i, bu davranışı, yöneticisi konumunda olan kişi ya da kişilerden , %25’i aynı seviyedeki çalışma arkadaşlarından görmüştür.

Hükümetin mobbing’e karşı olduğunu Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün B.02.0.PPG.0.12-010-06/3351 sayı ve 18 Mart 2011 tarihli genelgesinden biliyorum.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü de neymiş demeyin. Genelgenin altında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası var.

Diyor ki:

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde gerçekleşen psikolojik taciz, çalışanların itibarını ve onurunu zedelemekte, verimliliğini azaltmakta ve sağlığını kaybetmesine neden olarak çalışma hayatını olumsuz etkilemektedir.

Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemlidir.

Ve önlenmesi için bir dizi tedbir sıralanmış.

Bunlardan biri, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde ‘Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu’ kurulacaktır.

Yani bu mücadelenin başını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çekecek.

Bakanlığın B.13.4.BÖM.1.11.00.00/104/14629 sayılı ve 20 Mart 2012 tarihli, bir işyerine gönderilmiş mektubu var elimde. Bakanlığın Baş İş Müfettişi tarafından yapılan denetim sonucu, “Ali Menteş isimli, Tez-Koop İş sendikası işyeri temsilcisi olan işçiye karşı tutum ve davranışın 4857 sayılı kanun 5. maddesine aykırılık teşkil ettiği... İyiniyetle bağdaşmayan mobbing davranışları olduğu” belirlenmiş.

Bizzat Bakanlık Müfettişi’nin mobbing saptadığı işyeri hangisi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Cibali Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi!

İnsan bu hükümetten gerçekten de beziyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.