30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara24°C
  • İzmir26°C
  • Berlin27°C

DENİZ BAYKAL MHP'NİN ADAYI OLABİLİR Mİ?

Oral Çalışlar

23 Mayıs 2014 Cuma 07:33

Benim başından beri önerim. CHP'nin adayı Kılıçdaroğlu, MHP'nin adayı Bahçeli, AK Parti'nin adayı da Erdoğan olmalı.

Deniz Baykal, cumhurbaşkanı adayı mı? Haber şöyle: “Torunu Mehmet’in New York’taki mezuniyet törenine katılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı seçimi ile ilgili yorum yapmaktan çekinerek 'Türkiye gündemine geçmeyelim, üzerimde çok baskı var’ dedi.”

Bu haberin çıktığı gün Reha Muhtar da MHP lideri Devlet Bahçeli’nin cumhurbaşkanı adayının Deniz Baykal olduğu iddiasında bulundu. Muhtar, CHP’nin Mansur Yavaş’ı aday gösterip MHP’lilerden oy alması gibi, MHP’nin de bir CHP’liyi aday gösterip CHP’lilerin oyunu alabileceği yorumunu yaptı.

Olur mu olur

Cumhurbaşkanlığı seçimine üç aydan az bir zaman kaldı ve hâlâ partilerin adaylarının kim olduğunu bilmiyoruz. AK Parti’ninki iki isimden biri olacak gibi görünüyor. Büyük ihtimal Tayyip Erdoğan, ikinci ihtimal Abdullah Gül.

CHP, MHP ve BDP’nin adaylarını ise hâlâ bilmiyoruz. Anlaşılan o ki, cumhurbaşkanı adayları da aynı büyükşehir belediye başkanı adayları gibi son dakikaya kalacak.

Yüzde kaç oy alır?

Bu arada Deniz Baykal ismi bir ihtimal olarak, muhalefeti birleştirecek bir isim olarak dillendirilmeye başladı. Deniz Baykal, gerçekten aday olursa nasıl bir sonuç ortaya çıkabilir.

Birinci ihtimal ve büyük ihtimal, CHP yönetimi ve Kılıçdaroğlu, kendisine rağmen Baykal aday gösterilirse desteklemez. Zaten CHP’nin desteği olmazsa Deniz Baykal da büyük bir olasılıkla adaylığı kabul etmez.

Deniz Baykal “üzerimde baskı var" dediğine göre bir ihtimal CHP içinden de onun adaylığını isteyenler bulunuyor. Parti içi eğilim yoklamasında da adından söz edildiğini biliyoruz.

Deniz Baykal, “üzerimde baskı var” derken adaylık için adının anılmasından hoşlandığı şeklinde bir yorum da yapabiliriz.

Peki Deniz Baykal diyelim ki, MHP ve CHP’nin ortak adayı oldu. Ne kadar oy alabilir? Son yerel seçimleri baz alırsak, CHP’nin yüzde 28’i artı MHP’nin yüzde 17’si eder yüzde 45. Bu mümkün mü? Yani MHP tabanının tamamı Baykal’a oy verebilir mi?

Bu çok mümkün görünmüyor. Bu durumda MHP seçmeninin bir kısım tepki oyları, AK Parti adayına yönelebilir. Bu yüzde beşlik bir ihtimal bile olsa, bütün sonuçları etkileyebilir. Hatta böyle bir durumda AK Parti’nin adayı eğer Tayyip Erdoğan olursa ilk turda seçilebilir.

Deniz Baykal, Kürt seçmenden oy alabilir mi? Nerdeyse imkânsız. Çünkü, CHP’nin Kürtlerden kopuşunun mimarlarından birisiydi Baykal. Her ne kadar '1989 Kürt Raporu' onun zamanında yazıldı dense de Kürtçe TV’ye karşı çıkışı dahil, bu meselede ne yazık ki Kürt seçmene sıcak gelecek bir duruşundan söz edilemez.

Deniz Baykal, bir yönüyle merkezi devlet siyasetinin, geleneksel CHP siyasetinin en kadim temsilcilerinden birisi. Adının cumhurbaşkanı adayı olarak geçmesi çok doğal. Çünkü, o bir anlamda bugün büyük bir tepki içinde iktidarın ellerinden gittiğini düşünen kesimlerin önemli sözcülerinden birisi.

O gerçekten de ikiye bölünmüş Türkiye’nin bir kesiminin duygularına, hayal kırıklıklarına, tepkilerine tercüman olacak özelliklere sahip. Bu nedenle o taraftan bir tek aday çıkacaksa uygun isimdir.

Ancak, tabii 'iki Türkiye' tablosu içinde MHP seçmeni nerede duruyor, bu konuda net bir şey söylemek mümkün görünmüyor. Gezi bölünmesinde de 17 Aralık operasyonu sürecinde de Soma faciasında da MHP’liler, 'ulusalcı tepki cephesi' içinde saf tutmadılar. Bu nedenle, Baykal onların duygularına ne kadar tercüman olabilir, tartışmalı.

Sonuç ve tahmin: Bence Deniz Baykal MHP’nin adayı olmaz. CHP’nin adayı olur mu? Mümkündür. Ancak orada da CHP’nin parti içi dengeleri etkileneceğinden, bu ihtimali de güçlü bir ihtimal olarak göremiyorum.

Benim başından beri önerim. CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu, MHP’nin adayı Bahçeli, AK Parti’nin adayı da Erdoğan olmalı. Türkiye’yi yönetmeye talip olan bu partilerin liderlerinin, devletin tepesine talip olmaları ve halkın desteğini istemeleri de en doğru olanı diye düşünüyorum.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.