05 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara16°C
  • İzmir24°C
  • Berlin20°C

ZANA'DAN GÜL, BM VE PKK'YA MEKTUP

DEP'li Kadınlar, Kürt sorununun çözümü ve 'silahların susması' için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM ile PKK'ya mektup gönderdi.

Zana'dan Gül, BM ve PKK'ya mektup

24 Eylül 2010 Cuma 15:22

Diyarbakır'da Leyla Zana, 'Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü' ve 'silahların susması' için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler ile PKK'ya mektup gönderdi.

Kapatılan DEP eski milletvekili Leyla Zana başkanlığında oluşturan "Kürt Kadın girişim grubu" üyeleri, Diyarbakır'da basın açıklaması yaptı. Erbil kentinde "Kürt Ulusal Kadın Konferansı" düzenleyen ve aralarında BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, KADEP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar'ın bulunduğu toplantıda Leyla Zana Türkçe açıklama yapacağını söyledi.

Kürt kadınlarının ilk defa zihinsel, duygusal ve siyasal sınırları aşarak bir araya geldiğini ifade eden Leya Zana, "Kürt kadınlarının yerelden evrensele ulaşması için tarihi bir sorumluluk üstlendik. Bu sorumluluğa katkı sunmak için ikinci Kürt kadın konferansını Erbil'de yapma kararı aldık. Biliyoruz ki adalet olmadan barış sağlanmaz. Barış olmadan özgürlük, eşitlik ve demokrasi kök salamaz. Kürt kadının amacı barışa giden yolu kolaylaştırmaktır. Kadına yönelik toplumsal şiddetin de, toplumsal şiddetin bir parçası olduğuna inanıyoruz. Bunların eş zamanlı çözülmesi gerekir" dedi.

"KANDİL TEMASLARIMIZ SÜRECEK"

Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile görüşmeler yapan Leyla Zana, "PKK'nın eylemsizlik kararı ile birlikte BM, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Örgütü ve PKK'ya barışın inşaası için çağrıda bulunmaya karar verdik. Bizim çalışmalarımız çok şeffaf. Kandil ile bir temasımız olmadı. Ancak kendileriyle görüşme talebimiz oldu. Koşullar uygun olmadığı için görüşemedik. Ama talebimizi ertelemedik, koşullar uygun olduğunda barış ve adalet girişimlerimiz her yerde devam edecek" dedi.

Hükümet ile BDP arasındaki görüşmelerin toplumu zenginleştiren unsurlar olduğunu kaydeden DEP'li Zana, "Bu görüşmeler sorunun çözümünü kolaylaştırır. Bu gibi hassas konularda toplumun tüm kesimleri ile görüşüp katkısını almak lazım. Bu konuda üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. Kim bizimle görüşmek isterse biz de görüşmeye hazırız" şeklinde konuştu.

"İNSİYATİF ALIN"

Cumhurbaşkanı, BM ile PKK'ya gönderilecek üç mektubun altında Leyla Zana, Irak Çevre Bakanı Nermin Osman, Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Ala Talabani, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtalan, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknaz Uca, KADEP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar ile Avukat Reyhan Baydemir imzası dikkat çekti.

ÇATIŞMALAR BÖLGENİN İSTİKRARINI ZEDELİYOR

Kürt kadınlar, sorunun çözümü için inisiyatif almasını istediği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği mektupta "Türk ve Kürt gençlerinin yaşamlarını yitirmesi büyük tahribatlara yol açmaktadır. Bununla birlikte devam eden silahlı çatışma süreci, sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda tüm komşu ülkelerin de istikrarını zedelemektedir. Tüm farklılıkların demokrasi, eşitlik ve adalet içinde bir arada kardeşçe yaşamaları, ülkenin barış içinde yol almasını sağlayacaktır. Bu bağlamda, dünyanın bir çok coğrafyasında bir araya gelen Kürt kadınları olarak, Türkiye'de Kürt sorunun barışçıl çözümü ve Türkiye'de yaşayan insanların refahı için tarihi bir adım atmanızı, çatışmasızlık sürecinin devamı için inisiyatif alarak Anayasal bağlamda bir çözüm geliştirmenizi talep etmekteyiz" denildi.

"KÜRTLER SAVAŞ YANLISI DEĞİL"

Birleşmiş Milletler'e gönderilen mektupta Kürtlerin savaş yanlısı olmadığını savunan kadınlar, "Kürtler, dünyanın diğer halkları gibi eşit, özgür ve adalet içinde yaşamayı talep etmektedirler. Tarih tanıktır ki, Kürtler, hiçbir zaman başkalarına saldırarak savaş yanlısı olmamıştır. Kürtler, sadece hayatta kalabilmek için meşru savunma hakkını kullanmak ve ulusal haklarını korumak için silah kullanmak zorunda kalmışlardır. Kürt kadınları olarak sizlerden, Kürtlerin yaşadığı devletlerden Birleşmiş Milletler Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi'ne uymalarını talep ediyoruz" ifadelerini kullanıldı.

"TARİHİ SORUMLULUK"

PKK'ya kalıcı ateşkes için kadınların çabalarını görmelerini isteyen grup, "Eylemsizlik süreciyle birlikte Türk, Kürt ve bölge halklarında barışa dair gelişen umudu gözlemliyor ve bunu paylaşmayı tarihi bir görev olarak biliyoruz. Sizlerin aynı duyguyla bugüne kadar defalarca ateşkes ve eylemsizlik kararları aldığınızı gözönünde bulundurarak, biz Kürt kadınlarının ulusal birlik, adil ve onurlu bir barış için yüklendiği bu ağır ve tarihi sorumluluğa değer biçmenizden kuşku duymuyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.