07 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara12°C
  • İzmir19°C
  • Berlin14°C

YETERSİZ İŞ GÜVENLİĞİ ÖLDÜRÜYOR

Doç. Dr. Refik Korkusuz, ''İş güvenliği müfettişi bulunmayan yeterli önlemlerin alınmadığı kentte işçiler yaşıyorsa tesadüfendir'' dedi.

Yetersiz iş güvenliği öldürüyor

09 Mart 2011 Çarşamba 12:17

Dicle Üniversitesi (D.Ü) İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Refik Korkusuz, ''İş güvenliği müfettişi bulunmayan yeterli önlemlerin alınmadığı kentte işçiler yaşıyorsa tesadüfendir'' dedi.

 Doç. Dr. Korkusuz, iş güvenliğinin bir iş yerinde olmazsa olmaz temel şartlardan biri olduğunu, Türkiye'nin ve Diyarbakır'ın bu konuda kötü bir karneye sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa'nın en kötü, dünyanın 3. en kötü karneye sahip ülkesi olduğunu ve özellikle metal sektöründe iş kazalarının oranının Avrupa Birliği (AB) ortalamasından 12 kat fazla olduğunu ifade ederek, Diyarbakır'da ise durumun çok daha vahim olduğunu belirtti.

İş güvenliği ile ilgili önlemlerin lüks görülerek alınmayışının insan hayatının çok da önemli olmadığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Korkusuz, ''Diyarbakır'da iş güvenliği müfettişi yok. Bir milyon nüfuslu bu kent Malatya'ya bağlanmış. Bir iş kazasında Bölge Çalışma Müdürülüğüne dilekçe ile çağrı yaptığınız zaman durum Malatya Bölge Çalışma Müdürlüğüne, onlar da İş Teftiş Grup Bölge Başkanlığı'na bildiriliyor. İş müfettişleri çalışma hukuku ve ilişkisini ilgilendiren konularda 3 aydan önce gelemiyor. O zamana kadar bütün deliler ortadan kalkıyor'' dedi.

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırma raporu

18 yaşın altındaki işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaları halinde mutlaka rapor alınması ve bu raporun da 6 ayda bir yenilenmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Refik Korkusuz, mevcut durumun kanunun belirttiğinin aksi yönünde işlediğini iş yerlerinin büyük kısmının böyle bir rapor almadığını söyledi. İnsanların çalışmak zorunda olduğunda kendisi için daha önce oluşturulmuş şartların dışına çıkma hakkı ve şansının bulunmadığını vurgulayan Korkusuz, işçinin başka bir şansı bulunmadığı için mevcut şartlarda çalışma zorunluluğu hissettiğini belirtti.

Korkusuz, ''İnsanlar vasıfsız olduğu için inşaatta çalışır. Yoksa bu ağırlıkta bir işte kimse çalışmayı tercih etmez. Çoğu zaman da aile bütçesine katkı sunmak ya da evin geçimini sağlamak için küçük yaştaki çocuklar bu sektörde çalışıyor. 18 yaşın altında çalışanlar için ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldıklarına dair rapor alınması gerekir. Raporu bırakın sigortalarının bile olmadığını görüyoruz'' diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.