YEŞİL’E İZİN VAR MI SAYIN BAŞBAKAN?
MİT Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte çok sayıda faili meçhul cinayetten aranan Yeşil hakkındaki yakalama kararı da düştü.
22 Şubat 2012 Çarşamba 08:06
MİT yöneticilerine yönelik KCK soruşturması nedeniyle MİT Kanunu’nda yapılan değişiklikle soruşturmaların Başbakan’ın iznine bağlanması üzerine, çok sayıda faili meçhul cinayetle ilgili aranan Yeşil kod adlı eski MİT mensubu Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama kararları düştü. Soruşturma için Başbakan’dan izin istenecek. Bir başka davanın şüphelileri Mehmet Eymür, Yavuz Ataç ve Müfit Sement için de izin gerekli. Başbakanlık kaynakları, “Talep gelirse izin verilecek” dedi.
Yeni MİT düzenlemesinden Yeşil de yararlanacak. Tunceli Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu’nun ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Savcılığı’nın talebiyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin çıkardığı yakalama kararının yeni düzenleme üzerine düştüğü belirtildi. Yine faili meçhul cinayetlerle ilgili olarak Diyarbakır ve Ankara’da sürmekte olan dava ve soruşturmalarda da Yeşil ile ilgili cezai takibat yapılabilmesi için Başbakanlık’tan izin istenmesi gereğinin ortaya çıktığı kaydedildi. Yeşil hakkındaki yakalama kararının hükümsüz olarak işlem göreceği ifade edildi. Savcılıklar, soruşturmaya devam edebilmek için dosyaları Başbakanlığa gönderecek.
Şüpheli MİT’çiler için de izin...
Yeni düzenlemeden eski MİT’çiler Mehmet Eymür, Yavuz Ataç ve Müfit Sement’in de yararlanacağı belirtildi. Ankara Özel Yetkili Savcıları Mehmet Özgür ve Hakan Yüksek tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade veren Eymür ile o dönemde MİT’te aktif görev yapan ve şüpheli olarak ifade veren Sement ve Ataç hakkındaki iddiaları araştırmak için savcılar, dosyayı Başbakan Erdoğan’a göndererek, izin isteyecek. Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, verdiği ifadelerde Yeşil’in MİT adına çalıştığını doğrulamış ve “Biz Yeşil’den memnunduk” demişti.
Başbakan’dan ‘Yeşil’ ışık
MİT Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle ilgili ortaya çıkan durum hakkında Taraf ’a açıklamalarda bulunan Başbakanlık kaynakları, şunları dile getirdi: “Yasa hazırlanırken geriye dönük bu gibi sonuçlar doğurabileceği elbette düşünüldü. Bu nedenle geçici düzenleme yapıldı. Ancak adı geçen şahıslara soruşturma izninin verilmemesi gibi durumun söz konusu olması düşünülemez.”
TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü de, “Bu kişilere isnat edilen suçlar yıllar öncesine ait. Yeni yasayla bu kişilerin korunması gibi bir durum söz konusu değil” dedi.
CHP’li Öztürk: Bumerang gibi olacak
Eski Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek soruşturma izni için hiyerarşik bir ayrım olmadığını belirterek, “Pratikte doğabilecek bu gibi sıkıntıları yasa tartışılırken de dile getirmiştik. 2005 yılından beri CMK 250 ve 251 ilk kez delinmiş oldu” derken TBMM Adalet Komsiyonu’nun CHP’li Üyesi Ali Rıza Öztürk ise şunları söyledi: “Yasanın ta hazırlanış aşamasından beri komisyonda bu uyarıları yapıyorum. Ama hükümet o kadar acemice ve aceleci bir tavırla hareket ettik ki ortaya bu garabet çıktı. Başbakanın kimin soruşturulup soruşturulmayacağına neye göre izin vereceği muğlak.
Mehmet Ağar ya da başka isimler hakkındaki soruşturmalarda Başbakan’ın izin vereceğinin garantisi mi var. Kaldı ki bu ülke, ‘Memleket için kurşun atan da yiyen de şereflidir’ diyen başbakanlar gördü. Bu yasa bumerang gibi. Önce onu hazırlayanları vuracak, acısını da hepimiz çekeceğiz. Çok açık söylüyorum bu yasa Sayın Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığı döneminde çıksaydı da onay vermezdim. Tüm hukukçular da farkında ama kimse sesini çıkartmıyor.” (Taraf)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.