29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir14°C
  • Berlin5°C

YENİ ZELANDA'DAKİ TERÖR SALDIRISINA TEPKİ YAĞIYOR

Yeni Zelanda'da cuma namazı esnasında iki ayrı camiye düzenlenen terör saldırıları uluslararası kamuoyunda yoğun tepkiyle karşılandı. Pek çok ülkenin devlet ve hükümet başkanı saldırıyı kınayan mesajlar yayınlandı.

Yeni Zelanda'daki terör saldırısına tepki yağıyor

15 Mart 2019 Cuma 17:22

Yeni Zelanda'da cuma namazı esnasında iki ayrı camiye düzenlenen terör saldırıları uluslararası kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Yeni Zelandalı mevkidaşı Dame Patricia Lee Reddy'e yazılı taziye mesajı gönderdi. Başbakan Angela Merkel de sözcüsü Stefan Seibert aracılığıyla yayınladığı açıklamada, saldırıdan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. "Christchurch'ten gelen haberleri derin bir üzüntüyle takip ettiğini" belirten Merkel "Barışçıl bir biçimde dua ettikleri camilerinde saldırıya uğrayan, ırkçı bir nefretle cinayet sonucu öldürülen hemşerileri için Yeni Zelanda halkının üzüntülerini paylaştığını" belirtti ve "Böylesi bir terör karşısında omuz omuza" dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Twitter hesabı üzerinden yayınladığı taziye mesajında "#Christchurch’teki cani saldırı nedeniyle derinden sarsıldık. Bu zor saatlerde Yeni Zelandalı dostlarımızın yanındayız. Kurbanların ailelerinin ve yakınlarının acılarını paylaşıyoruz" dedi.

Terör saldırılarına ilk tepki verenler arasında Türkiye de yer aldı. Cumhurbaşkanı İbrahim Kalın Twitter hesabı üzerinden, "Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yine Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına ve Yeni Zelanda halkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum" diye ekledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabı üzerinden yayınladığı mesajında, saldırıyı sert sözlerle kınadı:

Beyaz Saray'dan da saldırıları kınayan bir açıklama geldi. ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden yayınladığı mesajında saldırıyı "korkunç bir katliam" olarak tanımladı ve "ABD'nin, 49 masum insanın öldüğü ve birçok insanın yaralandığı saldırıda Yeni Zelanda'nın yanında olduğu" mesajını iletti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, "Dua etmek için toplanan sivillere yapılan saldırının, iğrenç ve acımasızca" olduğunu belirtti.

Olayla ilgili pek çok ülke Yeni Zelanda'da meydana gelen terör saldırılarını kınayan açıklamalarda bulundu.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth,  Kotoliklerin Ruhani lideri Papa Françesco, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron terör saldırılarını kınadı ve Yeni Zelanda halkına taziyelerini iletti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Christchurch'te camilere yönelik korkunç terör saldırılarını şiddetle kınıyorum" açıklamasını yaptı. İspanya, Japonya, Avustralya, İsrail, Filistin, Noeveç, Pakistan, Bangladeş, Sırbistan, Kosova, Bosna Hersek gibi ülkeler de kınama mesajları yayınladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.