YEMİN TÖRENİ BUGÜN: BDP YOK, CHP KARARSIZ!
Meclis'te 24. Dönem bugün yapılacak yemin töreniyle başlayacak. AKP ve MHP Meclis’te, töreni boykot eden BDP'liler Diyarbakır'da olacak.
28 Haziran 2011 Salı 08:20
Meclis'te 24. Dönem bugün yapılacak yemin töreniyle başlayacak. AKP ve MHP Meclis’te, töreni boykot eden BDP'liler Diyarbakır'da olacak. CHP ise Genel Kurul’a katılıp katılmama kararını bugün verecek. Danışma Kurulunda, TBMM Başkanlığı seçiminin ise 4 Temmuz Pazartesi günü yapılması kararlaştırıldı.
Genel Kurul, saat 15.00'de toplanacak. 24. Dönemin ilk bileşiminde, milletvekilleri andiçecek. Geçici başkanlık görevini, ''en yaşlı üye'' CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi üstlenecek. 1960 sonrası oluşturulan Kurucu Meclis'e ''basın temsilcisi kontenjanından'' giren ve genç üyeler arasında yer aldığı için ''katip üyelik'' yapan Ekşi, bu kez ''en yaşlı üye'' sıfatıyla başkan olarak Genel Kurulu yönetecek.
Genel Kurulun yarınki birleşiminde ''en genç üyeler'' AKP İstanbul Milletvekili Muhammet Bilal Macit, AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, AKP Konya Milletvekili Mustafa Akış, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ve AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ geçici katip üyelik yapacak.
TBMM'nin bugünkü Genel Kurulu, katılan milletvekillerinin yeminlerinin bitimine kadar sürecek. Yemin etmeyen milletvekilleri, daha sonra katılacakları ilk birleşimin başında and içecek.
Tutuklu vekiller
BDP'nin desteğiyle seçilen 36 bağımsız vekilden Hatip Dicle'nin vekilliği, mahkumiyeti nedeniyle düşürülmüştü. Bu kararın ardından bağımsızlar Meclis'i boykot etme kararı almıştı.
CHP'nin Ergenekon tutuklusu vekilleri Haberal ve Balbay, MHP'nin Balyoz'dan tutuklu vekili Engin Alan da yemin törenine katılamayacak.
MHP lideri Devlet Bahçeli, yemin töreninde hazır bulunacaklarını açıklamıştı. CHP ise yemin törenine katılıp katılmama kararını son ana bıraktı.
Anayasaya göre, milletvekillerinin andı şöyle:
''Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.''
Yemin törenlerinden
Bugüne kadarki yemin törenlerinde krizler ve ilginç olaylar da yaşandı. 1991'deki seçiminin ardından 6 Kasım'da yapılan yemin töreninde HEP kökenli SHP Milletvekili Leyla Zana'nın Kürtçe konuşması ve Hatip Dicle'nin ise yemini ''anayasa baskısı altında yaptıklarını'' söylemesi protestolara neden olmuştu.
500 vekil kaydını yaptırdı
TBMM'de kaydını yaptıran milletvekili sayısı 500'e ulaştı. BDP destekli 35 bağımsız milletvekilinin yanı sıra AKP Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, AKP Antalya Milletvekilleri Menderes Türel ve Sadık Badak, AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu, AKP Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, AKP İstanbul Milletvekilleri İsmet Uçma, Gürsoy Erol, Ahmet Kutalmış Türkeş, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, AKP Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, AKP Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, AKP Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik ve AKP Sivas Milletvekili Nursuna Memecan, bugüne kadar kaydını yaptırmadı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.