YARSAV'IN ZAMAN AŞIMI TUZAĞI
Anayasa değişiklik paketinin kabul edilmesinden sonra 12 Eylül darbesinin sorumluluları hakkında her gün onlarca suç duyurusu yapılıyor.
16 Eylül 2010 Perşembe 10:12
Anayasa değişikliğinin halkoylamasında kabul edilmesiyle birlikte 80 Darbesinin mimarı Kenan Evren başta olmak üzere 12 Eylül yönetimine yönelik suç duşyuruları başladı. Ancak YARSAV üyesi yargıçların,"zaman aşımı"ndan dolayı kovuşturmaya yer yok kararı vermesinden kaygılanılıyor. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Evren ve arkadaşlarının yargılanmayacağını iddia etti. Hukuk çevreleri ise hukuk devleti, adalet ve insan hakları ilkelerinin zedelenmemesi için Evren ve arkadaşlarının yargılanması gerektiğini dile getirdi.
ŞENTOP: ZAMAN AŞIMI OLAMAZ
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mustafa Şentop, Evren ve arkadaşlarının yargılanamayacağını iddia edenlerin zaman aşımı ve Geçici 15. maddenin darbe yapanlara af getirdiği şeklindeki görüşlerine katılmadığını söyledi. Zaman aşımı sürecinin işlemeyeceğini söyleyen Şentop, "Geçici 15. madde ile yargılama engeli getirilmiştir. Şimdi bu madde kaldırıldığına göre benim kanaatime göre yargılama olabilir" dedi.
KÜÇÜK: İDDİALAR HUKUKSUZ
Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Adnan Küçük de Anayasa'nın hukuk devleti ilkesi ve insan hakları ilkeleri gereği Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanması gerektiğini söyledi. "Hukuken birkişi bir hakkını hukuken kullanma hakkına sahip olduğu halde belirli bir süre içerisinde bu hakkını kullanmaması veya hukuki bir sürecin işletilmesi hukuken mümkün olduğu halde işletilmemesi halinde zaman aşımı"nın olacağını belirten Küçük şunları söyledi: "Bunun en büyük delili ne Sayın Sacit Kayasu'dur. Kayasu, Evren hakkında iddianame düzenlenmesini istemiş ancak Anayasa'nın Geçici 15. maddesi gerekçe gösterilerek düzenlenememiştir. 12 Kasım 1982 ile 12 Eylül 2010 tarihleri arasında zamanaşımı süresi işlememiştir."
Savaş mahkemesine gider
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Vahit Bıçak Türkiye'nin 2004 yılında Anayasada yaptığı değişiklikle Uluslararası Ceza Mahkemesine vatandaşlarını göndermesinin yolunu açtığını belirterek, "Savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkeme olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde bu dava götürülebilir" dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.