05 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara17°C
  • İzmir24°C
  • Berlin19°C

YANARDAĞ KÜLLERİ SALI GÜNÜ TÜRKİYE'DE

İzlanda'daki yanardağ kül bulutunun Salı gününden itibaren Türkiye'yi etkilemesi bekleniyor.

Yanardağ külleri salı günü Türkiye'de

17 Nisan 2010 Cumartesi 09:49

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, ''İzlanda'daki yanardağda ek patlamalar olmadığı takdirde, 20 Nisan Salı gününden itibaren atmosferik üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetinin elverişli olmasından dolayı kül bulutunun Türkiye'nin kuzey batı kesimlerini az da olsa etkilemesi tahmin edilmektedir'' dedi.

Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, 20 Nisan Salı gününden itibaren kül bulutunun, Türkiye'nin kuzey batı kesimlerini (Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Zonguldak gibi illeri) az da olsa etkilemesinin tahmin edildiğini bildirdi.

Yanardağda ek patlamaların devam etmesi halinde Türkiye'nin etkilenme oranının artacağını belirten Çağlar, tahminlere bağlı olarak güncel değerlendirmelerinin devam edeceğini ifade etti. Çağlar, şunları kaydetti:

''20. yüzyıldaki en büyük volkanik patlamalardan biri olan 1991 yılında Filipinlerdeki Pinatubo volkanına göre, İzlanda'da patlayan bu yanardağ, etkisi ve etkilediği alan açısından çok küçük kalmaktadır.

1991 yılında patlayan Filipinlerdeki Pinatubo volkanı, yaklaşık 10 milyar ton magmayı atarak, külleri 34 kilometre yüksekliğe kadar çıkmış, yüzlerce insan ölmüş, binlercesi başka yerlere taşınmak zorunda kalmıştır. Ayrıca, uçakların uçuş güvenliğini etkilemiştir. Pinatubo'nun attığı yaklaşık 15 milyon ton külün, geçici olarak yerküreyi 0.5 derece soğuttuğu hesaplanmıştır.''

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.