28 Mart 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara17°C
  • İzmir19°C
  • Berlin11°C

WSJ: KÜRTLERİN KORUNMASINA DAİR BİR ADIM YOK

Wall Street Journal gazetesi Suriye’deki ABD askerlerinin geri çekilmesinin Nisan sonunda tamamlanacağını, buna karşın Kürt güçlerin Türkiye’nin olası bir saldırısına karşı korunması adına herhangi bir adım atılmadığını yazdı.

WSJ: Kürtlerin korunmasına dair bir adım yok

08 Şubat 2019 Cuma 14:51

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, ABD ordusunun Suriye’den çekilme sürecini ‘hız kesmeden’ işlettiğini belirtiyor.

Yetkililerin aktardığına göre bölgedeki Kürt silahlı güçlerinin Türkiye’nin olası bir kara harekâtına karşı korunması adına herhangi bir adım da atılmıyor.

Suriye’de IŞİD’in elinde kalan son yerleşim yerlerinin de birkaç gün içerisinde alınmasının beklendiği ifade edilen haberde, ABD’nin önceliğinin Suriye’den geri çekilme hazırlıkları haline geldiği ifade ediliyor.

“Eğer Trump Suriye planlarında radikal bir değişikliğe gitmezse, ülkedeki ABD askerlerinin önemli bölümünün Mart ortalarında geri çekilmiş olması planlanıyor. Nisan sonuna kadar ise tüm askerilerin Suriye’den çıkarılmaları hedefleniyor.”

Ankara ile Washington arasında görüşmeler sürerken Wall Street Journal’a konuşan ABD’li yetkililer, şu ana kadar görüşmelerde kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını ifade ediyor:

“Suriyeli Kürt yetkililer, Trump yönetiminden Türkiye’nin olası operasyonunu engelleyecek bir plan geliştirmelerini talep ediyor. Kürt yetkililer son iki haftayı Washington’da temaslarda bulunarak geçirdi. Geçtiğimiz hafta bir Kürt yetkili Trump Hotel’de ABD Başkanı ile karşılaştı ve Trump’tan sözlü güvence aldığını aktardı.”

Ancak Wall Street Journal’ın haberinde YPG konusunda henüz siyasi bir karar alınmamasına rağmen ABD ordusunun askerleri geri çekme sürecini işlettiği ifade ediliyor.

ABD bölgede yaklaşık 2000 asker bulunduruyor.

IŞİD’e karşı mücadelede omurgasını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile birlikte hareket eden ABD’ye Ankara tepkili.

Hakeza Aralık ayında Trump’ın çekilme açıklamasından sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton “Kürtleri koruma ile ilgili anlaşma yapılmadan çekilme olmaz” demiş, Ankara bu sözlere de tepki göstermişti.

Aralık ayından bu yana taraflar arasında yoğun bir diplomasi trafiği var.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.