22 Kasım 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara16°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

WİMBLEDON'A İHL'Lİ HAKEM

Dünyanın en prestijli tenis turnuvalarından Wimbledon Tenis Şampiyonasında imam hatip lisesi öğretmeni bir Türk milli hakem görev yapıyor.

Wimbledon'a İHL'li hakem

02 Temmuz 2009 Perşembe 09:07

Wimbledon Tenis Şampiyonası'da görev yapan İstanbul Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi İngilizce öğretmeni milli hakem Soner Sivri, “Tenis sporunu tanıtmak ve gençleri özendirmek için bize birkaç Hülya Avşar daha lazım” dedi. Uluslarası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından Wimbledon’da görev verilen Sivri, Londra'daki sezonun 3'üncü grand slam turnuvası olan Wimbledon Tenis Turnuvası'nda çizgi hakemi olarak görev yapıyor. Wimbledon’da 2006 yılından bu yana Türkiye'yi temsil eden ve ilk olarak elemelerde görev alan Sivri, kısa sürede ana tabloda yer almayı başararak çizgi hakemi oldu. 2000 yılında ‘uluslararası hakem’ unvanını elde eden ve son yıllardaki başarılı çıkışlarıyla dikkat çeken milli hakem Sivri, şöyle dedi:

“Hakem adaylarına tavsiyem çok çalışsınlar. Yaptıkları işi çok ciddiye alırlarsa başarılı olurlar. 2000 yılında uluslarasrası hakem oldum. Wimbledon ve buna benzer uluslararası organizasyonlar çok güzel bir tecrübe. Türk hakemler de bu turnuvalarda daha sık yer almalı. Dünyanın en başarılı sporcuları ile aynı sahada bulunmak muhteşem bir duygu. Benim örnek alacağım kimse yoktu. Buraya gelmek için büyük emek verdim burdayım ve şimdi diğer hakemlere örnek oldum.” 

“BİRKAÇ HÜLYA AVŞAR DAHA LAZIM”

Türkiye’de tenis sporunun pahalı bir spor olduğunun anlatan milli hakem Soner Sivri, “Tenis ülkemizde oldukça pahalı bir spor. 1 saatlik eğitim için 30 TL vermeniz gerekiyor. Zengin ya da ünlülerin sporu gibi Türkiye’de tenis sporu Hülya Avşar sayesinde biraz öne çıktı. Onun gibi ünlüler bu sporu yapınca ilgi artıyor. Bize bir kaç tane daha Hülya Avşar lazım” diye konuştu.

Türkiye'de basının tenis sporuna basının gerekli ilgiyi göstermediğini ileri süren Sivri, “Türk basınında tenisle ilgili haberler sadece Wimbledon Şampiyonası sırasında ön plana çıkmaya başlıyor. Spor gazetelerinde futbol haberlerinden başka haber bulmak mümkün değil” diye konuştu.

Türkiye’de küçük yaşta tenise başlayan gençlerin 17-18 yaşına gelince ÖSS nedeniyle tenisten uzaklaşmaya başladığını vurgulayan Sivri, şöyle devam etti:

“Aslında gençler bu spora ilgi gösteriyor fakat 17-18 yaşına kadar. Bu yaşlarda üniversiteye hazırlık sınavı telaşına kapılıyorlar ve tenisten uzaklaşmaya başlıyorlar. Tenis devamlılık ve süreklilik gerektiren, hayat boyu sürdürülecek bir spor.”

2009 Wimbledon Tenis Şampiyonası’nda çiftlerde ülkemizi temsil eden ve 3'üncü tura kadar yükselmeyi başaran fakat çeyrek finale doğru elenen milli tenisci İpek Şenoğlu'nun oynandığı bir maçta hakemlik yaptığını söyleyen Sivri, şunları anlattı:

“Benim için çok heyecanlı bir karşılaşmaydı. İpek çok başarılıydı. Hatta İpek alehinde karar vermek zorunda kalmıştım. İpek'in vurduğu top dışarı çıktı; ben de hakem olarak topun dışarıda olduğuna karar verdim ve o sırada İpek ile göz göze geldik. Bana şakayla biraz sitem etti ama doğru karar vermiştim. İpek, geçenlerde bir ‘tenis akademisi’ kurmayı planladığını açıklamıştı. Bence böyle bir girişimde bulunması çok güzel. İpek Şenoğlu ülkemizi için büyük bir kazanç. Milli bir atletimiz ve tenis adına çok güzel şeyler yapabilecek kapasitede. Kendisini yürekten destekliyorum.” 

SONER SİVRİ KİMDİR?

Ankara'da 1976 yılında doğan tenis milli hakemi Soner Sivri, 2000 yılında ODTÜ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Aynı yıl Uluslararası Hakem belgesi alan Sivri, 1998-2004 yılları arasında çeşitli dönemlerde ODTÜ Spor Kulübü'nde Tenis Antrenörlüğü yaptı. 2005 yılından itibaren DSİ Spor Kulübü'nde çalışan Sivri, evli ve halen İngilizce Öğretmeni olarak görev yapıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.