24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara3°C
  • İzmir8°C
  • Berlin3°C

WÊJE Û REXNE DERGİSİNİN İKİNCİ SAYISI ÇIKTI

Kürtçe araştırma, eleştiri ve edebiyat teorisi dergisi Wêje û Rexne’nin ikinci sayısı yayımlandı.

Wêje û Rexne dergisinin ikinci sayısı çıktı

05 Mayıs 2014 Pazartesi 12:19

Derginin bu ikinci sayısında yayın kurulunda değişiklik olduğu gibi, derginin editörü Dawid Yeşilmen’in yanı sıra Abdullah Çelik de Zazakî editörlüğü görevini üstlendi.

Dergi İran Kürdistanından Eta Nihayî’nin Kürt edebiyatında edebî eleştiri konulu makalesi ile başlıyor. Bu yaz Besam Mustafa tarafından Soranî lehçesinden Kurmancî lehçesine aktarıldı. Dergide ayrıca Besam Mustafa ile bir röportaj da yer almakta.

4 aylık periyotlarla ve tamamen Kürtçe (Kurmancî, Zazakî, Soranî) yayımlanan derginin bu sayısının dosya konusu “Edebiyatta İnsan ve İnsan Olgusu”. Dosyada Î. Seydo Aydogan, Haşim Ahmedzade, Joanna Bochénska, Emîn Aslan, Osman Deştî, Dawid Yeşîlmen û Brahîm Ronîzêr’in yazıları ayrıca Christina Allison, Edward W. Said, Wirgina Woolf ve Sonja Galler’den çeviriler yer alıyor.

51057Dergi dosya dışı yazıları ile de dikkat çekiyor. Dergide Kürtçe’nin üç lehçesinde de yazılar mevcut: Ehmed Kirkan, Rohelat Aktulum Özlem Akkan Zazakî; Emîn Ebdulqadir, Osman Deştî Soranî; Hemê Mentik Kurmancî’nin Behdînî şîvesi ve Gernas Roderîn, Mesûd Serfiraz, Bawer Berşev, Tahir Urper, Şukru Kilinç da Kurmancî yazılarıyla dergide yer alıyorlar. Dergide ayrıca Birgit Amman’ın Kamiran Alî Bedirxan’ın Der Adler Von Kurdistan romanı hakkındaki yazısı, Sureyya Bedirxan’ın Kürtçe Klasik ve halk edebiyatları üzerine yazısı ile Aristotales’in Poetikası Kürtçe’ye tercüme edilmiş.

Dergi her sayısında bir onursal yazar seçiyor ve ona özel bir yer ayırıyor. Bu sayının onur konuğu Kürt yazar ve eleştirmen, Rya Teze gazetesi emekçisi Emerîkê Serdar. Ona ayrılan özel bölümde Emerîkê Serdar’ın kısa biyografisi, eski bir yazısı ve onunla gerçekleştirilen özel bir röpotaj yer alıyor.

Wêje û Rexne dergisi üçüncü sayısının dosya konusunu belirlemiş ve daha şimdiden ilan ediyor: Kürt ve dünya edebiyatında coğrafi, zihinsel, dilsel ve kimliksel sınırlar. Bilindiği üzere Kürtler gerek siyasi, gerek düşünsel ve dilsel açıdan en parçalı ve bu parçalanmışlığın etkilerini en ağır şekilde yaşayan halklardan. Dosya bu parçalanmışlığı edebiyat ve sanat üzerinden okumayı hedefliyor. Dosya konusunda veya başka bir konuda yazı göndermek isteyenler 10 Temmuz 2014’e kadar yazılarını yollayabilirler.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.