WALL STREET JOURNAL: BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’A AZ KALDI
Wall Street Journal’ın yayınladığı makalede bağımsız Kürdistan’ın da yakın bir zamanda kurulacağı görüşlerine yer verildi.
13 Nisan 2015 Pazartesi 13:58
Amerika’nın en etkili gazetelerinden Wall Street Journal’ın yayınladığı “Ortadoğu’da yeni sınırlar daha az çatışma anlamına gelir mi?” başlıklı makalede, Osmanlı İmparatorluğu sonrası oluşturulan yapay sınırların dağılmak üzere olduğu belirtildi. Analizde, bağımsız Kürdistan’ın da yakın bir zamanda kurulacağı görüşlerine yer verildi.
Yaroslav Trofimov imzalı makalede, 4 parça Kürdistan haritasının yanısıra, Irak ve Suriye’deki mezhep çatışmalarından doğma potansiyeline sahip olan Alevistan, Halifelik ve Irak Şii devletleri başta olmak üzere Ortadoğu’daki birçok yeni güç merkezi sıralandı.
Birinci Dünya Savaşı’nda Avrupa ülkelerinin Ortadoğu’yu yapay sınırlara bölerek paylaştığı belirtilen yazıda, 1916’da imzalanan “Sykes-Picot Anlaşması” ile Musul’un Irak’a devredilme biçimi bu sınırlara örnek olarak gösterildi.
Yapay sınırların ömrünü tamamladığı belirtilen yazıda, Suriye ve Irak’ın geçen yüzyılın başında kurgulandığı biçimi ile devam edemeyeceği vurgulandı. Makalede, “IŞİD de bu yapay haritaların bir sonucu olarak ortaya çıktı” denildi.
Osmanlı ile imzalanan “Sevr Antlaşması”nın Bağımsız Kürdistan Devleti’ni kapsadığını, ancak bu anlaşmanın hayata geçmediğini belirten yazar, Carnegie Endowment adlı kuruluşta Ortadoğu üzerine analizler yazan Karm Sadjapour’un “Önümüzdeki 20 yıl içinde eğer Kürdistan diye bir devlet olmazsa çok büyük bir sürpriz olur. Zaten fiilli olarak var” dediğini yazdı.
Kürtler’in, Türkiye, Irak, İran ve Suriye’de yaşadığını anlatan yazar, “Kürtler zaten onlarca yıldır Irak Hükümeti çatısı altında sanal bağımsızlığın keyfini yaşıyor. Şimdi de Suriye’de üç kanton kurdular” dedi.
Analiz yazısında, Kürtler’in kendi dilleri ve kültürünün yanısıra, IŞİD’i de yenerek kendi sınırları üzerinde de tam hâkimiyet kurmaya başladığı kaydedildi. (Rudaw)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.