25 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • Diyarbakır5°C
  • Ankara-1°C
  • İzmir5°C
  • Berlin8°C

WAHİNGTON TİMES: "ANKARA-ERİVAN YAKINLAŞIRSA..."

Washington Times gazetesi, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının hayata geçmesi halinde bölgedeki dengelerin değişebileceğini savundu.

Wahington Times: "Ankara-Erivan yakınlaşırsa..."

14 Ağustos 2009 Cuma 12:58

Gazete, “Süreç yavaş işlemekle birlikte, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma, Erivan'ın Rusya'ya bağımlılığını azaltacağı için bölgedeki güç dengelerinin değişme potansiyeli taşıyorö diye yazdı.

Washington Times ayrıca, Amerikan Dışişleri'nin Türk-Ermeni yakınlaşması konusunda tek bir söz etmeyecek kadar hassas davrandığını ileri sürdü.

Türkiye'nin 1993'te kapattığı sınırın yeniden açılması halinde, halen dünyaya denizden çıkışı bulunmayan Ermenistan'ın Akdeniz ve Karadeniz'deki limanları kullanma olanağına kavuşacağını belirten gazete, bu sayede transit yollar konusunda Rusya'ya olan bağımlılığın azalacağını savundu.

The Washington Times, zayıf bir ülke olan Ermenistan'ın, kendisine karşı dostça olmayan ya da son zamanlara kadar dostça davranmayan ülkelerle çevrili olduğunu ifade ederek, “O yüzden de Ermenistan, çareyi Rusya'nın hamiliğinde buldu. Ama bu fazla uzun sürmeyebilir. Ermenistan fırsat bulduğu takdirde yön değiştirebilir" diye yazdı.

Ermenistan'ın söz konusu fırsatı yakaladığı takdirde NATO ve Avrupa Birliği ile entegrasyona doğru hızla kayabileceğini savunan gazete şu ifadelere yer verdi:

“Böyle olduğu takdirde Ermenistan, enerjide, tıpkı kuzey komşusu Gürcistan gibi önemli bir transit ülke haline gelebilir. Ancak Ermenistan'ın Batı ile güçlü bağlar kurmasını engelleyen tek faktör Türkiye değil. Aynı zamanda ülkenin içinden de engeller var. 31 Mayıs'ta yapılan yer seçimler de, tıpkı 2008 Şubat'ındaki genel seçimler gibi, hem Batı hem de ABD tarafından kuşkuyla karşılandı. Bu ülkeler, Ermenistan'a yaptıkları yardımları azalttı. Ermenistan da bu durumda tekrar Rusya ve İran'a döndü"

The Washington Times ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma sürecinin son derece hassas bir noktada olduğunu belirterek, Amerikan Dışişleri yetkililerinin dahi sırf bu yüzden konu hakkında basın önünde en küçük bir yorum yapmaktan kaçındıklarını yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.