VE YENİ HÜKÜMETİ KÜRTLER BELİRLEYECEK
Bugün Irak Parlamentosu seçimler ardından ilk oturumunu gerçekleştiriyor. Hükümet kurmak için oluşturulan iki ayrı koalisyonun kaderini Kürtler belirleyecek. Kürtlerin katılacağı koalisyon hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayabilecek.
03 Eylül 2018 Pazartesi 11:59
İran ve ABD'nin yeni hükümet kurumundaki yoğun çabası devam ederken Kürtler yeni hükümetin oluşumunda kilit role sahip. Oluşan koalisyonlarda ABD ve İran'ın girişimleri neticesinde bazı gruplar ikiye bölündü.
12 Mayıs’ta gerçekleşen Irak seçimlerinin galibi Sadr’ın Sairun, Başbakan İbadi’nin Nasr, Şii liderlerden Hekim’in Hikmet, eski başbakanlardan Allavi’nin Karar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi’nin El Vatani listeleri ile Irak Türkmen Cephesi’nin bir kısmının içerisinde yer aldığı koalisyon hükümeti kurma çalışmaları kapsamında en büyük meclis grubunu oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri’nin desteklediği en büyük koalisyonun başbakan adayı ise Haydar İbadi oldu.
Buna karşın Irak eski Başbakanı Nuri Maliki düzenlediği basın toplantısında kendisinin başkanlık yaptığı Kanun Devleti, Haşdi Şabi komutanı Amri’nin Fetih, İbadi’nin Nasr Listesi’nin bir kısmı, Vataniye Listesi’nin bir kısmı, ITC’nin bir kısmı Babilion, Karar Listesi’nin bir kısmının yer aldığı ikinci büyük koalisyonu kurduklarını açıkladı. Maliki’nin açıkladığı koalisyonun İran destekli olduğu bildiriliyor. Basın toplantısına katılan Haşdi Şabi komutanlarından ve Fetih Listesi lideri Hadi Amiri, "İlk başlardan beri Şii, Sünni ve Kürtlerin yer alacağı büyük koalisyonu oluşturmak istedik" ifadelerini kullandı. Koalisyon başbakan adayını açıklamazken iken, kulislerde Başbakan İbadi'nin görevden aldığı Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Falih el-Feyyad'ın ismi zikrediliyor. Öte yandan Nuri Maliki ise kendi kişisel sosyal medya sayfasında yaptığı açıklamada başbakan adayı olmayacağını duyurdu.
İbadi’nin başbakan adayı olduğu birinci koalisyon 178 kişiye ulaşırken, Maliki’nin açıkladığı ikinci koalisyon ise 149’da kaldı. Irak Anayasası’na göre federal hükümeti kurmak için Parlamento’nun üçte iki çoğunluk olan 229 sayısına ulaşması gerekiyor.
Kürtlerin katılacağı koalisyon hükümetin kaderini belirleyecek nitelikte. Bu temelde PDK ve YNK’nin oluşturduğu ittifak ile Goran, Demokrasi ve Adalet Koalisyonu, Kürdistan İslami Toplum Partisi(Komal), Kürdistan İslami Birliği(Yekgirtu) oluşturduğu koalisyonların hangi tarafa katılacağı belirlenmezken 4 vekili bulunan Kürdistan Yeni Nesil Listesi başkanı Şasıwar Wahid, Kürdistan’daki siyasi müzakerelere katılmaksızın İbadi’nin listesinde yer alacağını açıkladı. PDK ve YNK dışında kalan partilerin ikinci koalisyona katılması halinde hükümet çoğunluğu yine de sağlanamıyor.
12 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde Kürtler %18’le 62 sandalye kazanarak Irak genelinde ikinci büyük grup oldu. Ancak Kürtlerin birlik olmaması nedeniyle bu ikinci büyük olma avantajını kullanamıyor.
Kürdistan Demokrat Partisi(PDK) 25 vekil, YNK 18, Yekgirtu 4 Komal 4 Yeni Nesil 4 Demokrasi ve Adalet için Koalisyon 2 sandalye kazanmış ve azınlıkların da yarısını yani 4 sandalye'yi elde etmeyi başardı. Bu şekilde Kürdistan partilerinin Irak Parlamentosu’nda sandalye dağlımı 66’yı buluyor. PDK ve YNK oluşturduğu koalisyon 48'i bulması ile kilit rol oynuyor.
Kürtlerin karar vereceği koalisyonun hükümet kurmasına kesin gözü ile bakılırken, Kürdistan siyasi partilerinin Irak Parlamentosu’na birlik içerisinde gitmesi için PDK-YNK ortak heyetinin ise çabaları devam ediyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.