28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara18°C
  • İzmir22°C
  • Berlin9°C

VE LÜBNAN’DA HALK YENİDEN SOKAKTA

Lübnan’da halk, ekonomik krizden sorumlu tuttuğu siyasi partiler aleyhindeki protestolara yeniden başladı.

Ve Lübnan’da halk yeniden sokakta

15 Ocak 2020 Çarşamba 11:05

Lübnan’da ekonomik krizin sorumlusu olarak görülen siyasi partilere karşı geçtiğimiz Ekim ayından beri düzenlenen protestolar, yılbaşı döneminde verilen aranın ardından yeniden başladı.

İçinde bulunduğumuz haftayı “Öfke Haftası” ilan eden protestocular, başkent Beyrut’ta pek çok ana caddeyi trafiğe kapatarak, sokaklarda otomobil lastikleri yaktı.

Polisin göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunduğu eylemciler, rejimin devrilmesi ve yeni bir hükümet kurulması yönünde sloganlar attı.

Ayrıca protestocular ülkedeki dolar hesaplarına kontrol getiren bankaların camlarını da kırdı.

Krizin sorumlusu siyasi elitler

Protestoculara göre ülkenin içinde bulunduğu kötü ekonomik koşullar, rüşvet ve yolsuzlukla iç içe olduğunu savundukları siyasi elitlerin eseri.

DW Türkçe’de yer alan habere göre protestolar sebebiyle bir süre önce istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin yerine yeni bir hükümet kurma görevi verilen üniversite profesörü Hasan Diab şu ana kadar bu konuda başarılı olabilmiş değil.

Diab her ne kadar bir teknokratlar hükümeti kurmaya çalışsa da, ülkede etkili olan farklı siyasi bloklar bu sürece dahil olmaya çalışıyor. Bunlardan biri de İran’a yakınlığı ile bilinen Şii Hizbullah örgütü.

‘Artık yeter’

Protestolara katılan eylemcilerden biri, “Diab’a hükümeti kurabilmesi için haftalarca süre tanıdık. Artık yeter, yeniden sokaklara dönüyoruz” ifadesini kullandı.

Çeşitli dinlerden oluşan toplumun bir arada yaşadığı Lübnan’da, iktidar 1940’lı yıllardan bu yana farklı dinlere mensup kişiler arasında paylaştırılıyor.

Buna göre ülkenin cumhurbaşkanı Hıristiyanlar, başbakan Sünni Müslümanlar, parlamento başkanı ise Şii Müslümanlar arasından seçiliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.