06 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır12°C
  • Ankara17°C
  • İzmir23°C
  • Berlin20°C

VE KÜRT PETROLÜNÜN SATIŞI ABD'Yİ RAHATSIZ ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Federal Kürdistan petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasalara sevkiyatına başlanmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Ve Kürt petrolünün satışı ABD'yi rahatsız etti

23 Mayıs 2014 Cuma 10:27

ABD Dışişleri Bakanlığı, Federal Kürdistan petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili olarak, merkezi hükümetin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara sevkiyatının başladığı açıklamasına ilişkin soruya yanıt verdi. Psaki, “Irak Federal Hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemiyoruz, bu onay olmaksızın süren petrol ihracatı bizi kaygılandırıyor” dedi.

“Önemli olan Irak’ın istikrarı”

Konuyu Türkiye ve Federal Kürdistan Yönetimi ile görüşeceklerini belirten Psaki tarafları tansiyonu yükseltmemeye çağırdı:

51298

“Bizim için öncelikli konu Irak'ın istikrarı. Bu uzun zamandır böyle ve bu konudaki pozisyonumuz değişmedi. Irak zor bir süreçten geçmekte. Herkesin ülkenin kalkınmasına yardımcı olmaya çalışması, ayrılıkları ve tansiyonu alevlendirecek eylemlerden kaçınması gerektiğinin önemini her zaman açıklıkla belirttik."

Türkiye: Sevkiyat başladı

Türkiye Federal Kürdistan'dan ülkesine başlayan petrol akışını uluslararası piyasalara da sevketmeye başladığını açıklamıştı.

Açıklamayı yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkıyatı başladı. 1 milyon varil petrolün yüklemesi devam ediyor" dedi.

Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 2014 hedefi günlük 400 bin varil petrol ihraç etmek. Beş yıl içinde de günlük 1 milyon varil kapasiteye ulaşılması planlanıyor.

Uluslararası fiyatlara göre, ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11,5 milyar doları bulacak. Boru hattında sevkıyat tam kapasiteye ulaştığında ise bu rakam 38 milyar dolara ulaşacak. (Al Jazeera)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.