20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara16°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

VE BRİTANYA AB’DEN AYRILDI

Britanya’nın AB’den ayrılmasının koşullarını düzenleyen anlaşmanın Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilmesinin ardından Britanya, dün gece AB’den ayrıldı.

Ve Britanya AB’den ayrıldı

01 Şubat 2020 Cumartesi 12:28

1 Şubat’ta başlayıp 31 Aralık’ta sona erecek olan geçiş döneminde açıkta kalan tüm sorulara yanıt bulunması gerekiyor.

Britanya, 1973’te katıldığı Avrupa Birliği’nden (AB) dün gece yerel saatle 23.00’te (TSİ 02.00) ayrıldı.

Britanya Başbakanı Boris Johnson yaptığı ‘ulusa sesleniş’ konuşmasında, “Bu akşam Avrupa Birliği’nden ayrılıyoruz” dedi ve ayrılığın bir son değil başlangıç olduğunu söyledi.

Johnson, bu ayrılığın “müthiş bir başarıya” dönüştürülebileceğini savundu.

Egemenliğin yeniden elde edildiğini savunan Johnson, insanların oy vererek talep ettiği değişimleri hayata geçireceklerini kaydetti.

300-022.jpgBu değişimlere örnek olarak ise, göçün kontrol altına alınması, serbest ticaret anlaşmaları yapılabilmesi, balıkçılık endüstrisinin özgürleşmesini saydı.

Başbakan Johnson, yasaları ve kuralları ülke vatandaşlarının yararına yapacaklarını vurguladı.

AB’nin son 50 yılda Britanya’ya artık uymayan bir yöne evrildiğini savunan Johnson, bu savın, seçmenler tarafından onaylandığını söyledi.

Johnson, ayrılığın, AB ve Britanya arasında yeni bir dostane ilişkinin başlangıcı olmasını istediğini de belirtti.

Britanya bayrağı indirildi

Brexit’e saatler kala ise Britanya bayrağı, Brüksel’deki AB kurumlarından birer birer indirildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kamuoyuna hitaben kaleme aldığı açık mektupta, 31 Ocak 2020 için “duygusal bir gün” ifadesini kullandı.

Ursula von der Leyen, Britanya ile gelecekte başarılı bir ilişki kurmaları için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

BBC’ye de konuşan von der Leyen, her iki tarafın (AB ve Britanya) gelecekte kurulacak ilişkilerde çıkarları için mücadele edeceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olmayı sürdüreceğini belirterek, “Fransa ve İngiltere arasında, kan, özgürlük ve paylaşılan savaşlarla oluşmuş bir tarih var. Fransızlar, İngiltere’ye neyi borçlu olduklarını biliyorlar ve bunu unutmayacaklar” dedi.

Macron, “üzücü” olarak tanımladığı ayrılığın, “daha güçlü ve etkili bir Avrupa Birliği oluşturmak için kendilerini farklı adımlara yönlendirmesi gerektiği” görüşünü savundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.