23 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır27°C
  • Ankara25°C
  • İzmir29°C
  • Berlin11°C

URSULA VON DER LEYEN O ANI ANLATTI: BİR KADIN OLARAK İNCİNDİM

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye ziyaretinde, kendisine koltuk ayrılmayan von der Leyen'e ilk kez o an nasıl hissettiğini anlattı: 'Bir kadın olarak incindim ve kendimi yalnız hissettim.

Ursula von der Leyen o anı anlattı: Bir kadın olarak incindim

27 Nisan 2021 Salı 11:15

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 6 Nisan'da Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşme sırasında, von der Leyen'e koltuk ayrılmaması ile yaşanan koltuk krizi, "cinsiyetçilik" tartışmalarına yol açmıştı.

Avrupa Parlamentosu'nda kadın milletvekillerine hitap eden von der Leyen, ilk kez, o an nasıl hissettiğini açıkladı.

AjansBizim'de yer alan habere göre; Avrupa Komisyonu Başkanı, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşme sırasında Erdoğan'ın yanında bir sandalyeye değil de, uzaktaki üçlü kanepeye oturmak zorunda kalmasından 'cinsiyetçiliği' sorumlu tuttu ve "'Oldu, çünkü ben bir kadınım" dedi.

'TAKIM ELBİSE GİYİP KRAVAT TAKSAYDIM BU OLUR MUYDU?'

Von der Leyen, şunları söyledi:  

''Avrupa Komisyonu'nun başkanı olan ilk kadın benim. Avrupa Komisyonu Başkanı'yım. İki hafta önce bir Komisyon Başkanı olarak Türkiye'yi ziyaret ettiğimde böyle davranılmasını bekliyordum. Ama böyle davranılmadı. Herhangi bir Avrupa Anlaşması'nda bana nasıl davranıldığına dair herhangi bir gerekçe bulamıyorum, bu yüzden bunun kadın olduğum için olduğu sonucuna varmalıyım. Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu? Önceki toplantıların resimlerinde sandalye sıkıntısı görmedim ama kadın resimleri de görmedim.''

'BİR KADIN OLARAK İNCİNMİŞ HİSSETTİM'

"Bir kadın ve bir Avrupalı ​​olarak kendimi incinmiş ve yalnız hissettim'' diyen von der Leyen, ''Bu, oturma düzenlemeleri veya protokolle ilgili değil. Bu, kim olduğumuzun özüne iniyor. Bu, Birliğimizin savunduğu değerlere gidiyor ve bu, kadınlara eşit muamele görmeden önce ne kadar ileri gitmemiz gerektiğini gösteriyor, her zaman ve her yerde'' dedi.

Kendisinin ayrıcalıklı bir konumda olduğunu ve "son derece saygın" bir kurumun lideri olarak sesini yükseltebileceğini kabul eden Komisyon Başkanı, ''Bir lider olarak sesimi yükseltebilirim ve kendimi duyurabilirim. Ama yapamayan milyonlarca kadın ne olacak? Gezegenimizin her köşesinde her gün yaralanan, gücü olmayan veya sesini yükseltemeyen kadınlar..." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

AB Konseyi Başkanı Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen'in 6 Nisan'da Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşme sırasında yaşanan koltuk krizi, "cinsiyetçilik" tartışmalarına yol açmıştı.

İstanbul Sözleşmesi'nin iptali sonrası Batı medyası ve kamuoyu, Türk protokol görevlilerini, AB'nin kadın liderine karşı ayrımcı davranmakla suçlamıştı.

Ancak kısa süre sonra koltuk krizinin, Michel ve von der Leyen'in ekipleri arasındaki rekabet ve çekişmeden kaynaklandığı ifade edildi.

Ursula von der Leyen'in, koronavirüs salgını nedeniyle protokol görevlilerini önceden Ankara'ya göndermemesi üzerine, oturma düzenine Charles Michel'in ekibi karar vermişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.