ULUDERE’DE ‘MİLLİ KAYNAK’ İSTİHBARATI
Genelkurmay'ın raporunda önceki açıklamaların aksine, saldırı ile ilgili son istihbaratın 24 aralıkta “milli unsurlardan” alındığı belirtildi
07 Nisan 2012 Cumartesi 03:46
Genelkurmay Başkanlığı’nın 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere katliamına ilişkin yedi sayfalık raporu tartışmalara yol açtı. Olayı araştırmak üzere kurulan TBMM Uludere Alt Komisyonu üyeleri, daha önce izledikleri Heron kayıtlarıyla Genelkurmay’ın raporunda yer alan “Gruba ait ilk görüntüler, bölücü terör örgütünün Kutalma ve Keşan bölgesindeki kampları arasından alınmıştır” ibaresinin çeliştiğine dikkat çekerek, “Görüntülerdeki kişiler mal alışverişi yapan kaçakçı. Bu görüntülerden anlaşılıyor. Silahları yok, bombalanırken bile saklanmaya ve kaçmaya çalışmıyorlar. Bir araya toplanıyorlar” dediler. Rapordaki “Olay öncesinde tüm istihbaratın tamamı, milli kaynaklardan, devletin istihbarat birimlerinden alınmıştır” tesbiti, gözleri MİT ve Jandarma istihbaratına çevirdi.
Uludere’ye yarım sayfa
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın aldığı gizlilik kararını gerekçe göstererek, Meclis’e ayrıntılı bilgi vermeyen Genelkurmay’ın yedi sayfadan oluşan bilgi notunda, “Olay günü İnsansız Hava Araçları’ndan gruba ait ilk görüntüler, bölücü terör örgütünün Kutalma ve Keşan bölgesindeki kampları arasından alınmıştır” ifadesi yer aldı. 15 şubatta 34 köylünün bombalanma anlarını da içeren dokuz saatlik Heron kayıtlarını izleyen komisyon üyeleri, kayıtlardan bu kişilerin köylü olduklarının anlaşıldığını verilen bilginin çeliştiğini söyledi. Taraf ’a konuşan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, şunları söyledi: “Heron kayıtlarını takip ettiğimizde, motorlu araçlar PKK kampından buluşma noktasına geliyor. Ancak yaya hareketi, Türkiye tarafından buluşma noktasına doğru gerçekleşiyor. 7 sayfalık bilgi notunun 6.5 sayfasında Güneydoğu’da yaşanan terör faaliyetleri ile Ankara Kumrular Sokak’taki bombalı saldırı olayına yer veriliyor. Bu olayla ne alakamız var. Bilgi notunun yarım sayfasında, sonuç olarak ‘İnsani boyut olarak bu operasyon üzücüdür’ deniyor. Ancak ‘Terör olaylarının yoğun olduğu bir tarih, sınır ötesi terör örgütünün denetiminde bir bölge, harekatın gece olması’ gibi çeşitli gerekçelerle ‘Bu bir askeri operasyondur. Bize verilen yetki çerçevesinde bu operasyon yapılmıştır’ deniyor. Bunu yaptık ama ‘bundan bundan dolayı yaptık’ diyerek gerekçe üretmişler.”
İstihbarat ‘milli kaynaklar’dan
Genelkurmay’ın bilgi notu için “gelişi güzel hazırlanmış” diyen Özdemir, “İstihbaratı milli kaynaklardan aldık” ifadesi için de “Kurumlar, savcılığın ‘gizlilik’ kararını gerekçe göstererek suçu, birbirinin üstüne atmaya gayret gösteriyor, sorumluluktan kaçmaya çalışıyor” dedi. Uludere Alt Komisyonu Başkanı ve AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, Heron görüntülerini izledikten sonra Taraf’a şu bilgileri vermişti: “Heron, çekime 15.59’da başlıyor ve gece 01.01’de bitiyor. Toplam dokuz saatlik görüntü var. Bu görüntüler, saat 17.25’ten itibaren Kutalma Deresi ile Haftanin Deresi’nin kesiştiği noktada araçların yolunun bittiği noktaya odaklanmaya başlıyor. Önce bir araç geliyor, sonra bir araç daha, toplam sekiz araç geliyor. Bu araçlar ilk defa 17.25’te görülüyor. Ve saat 18.23’te insanlar görüntüye giriyorlar mal almaya giderken. Malları yüklüyorlar. 19.16’da bir grup harekete geçiyor. Bu ilk grup, hiç duraklamadan saat 21.00’a gelirken sıfır noktasına yakın bir yere geliyorlar. Orada toplanıyorlar, bekliyorlar arkadan küçük gruplar da katılıyor, kalabalıklaşıyorlar. Tepeye çıkıyorlar, telefonla görüşüyorlar zannediyorum. Geri geliyorlar, tekrar gidiyorlar. İlk bomba 21.39’da atılıyor. Sonra 21.54’te, 22.04’te, 22.24’te toplam dört bomba atılıyor. Dört ayrı grup var. İlk bomba ve son bombada, yoğunluklu olarak insanlar ve hayvanlar var. Diğerlerinde üçer beşer kişilik gruplar var. Saklanmaya ve kaçmaya çalışmıyorlar.”
Gül: Soruşturma titizlikle yapılıyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanlığı’nın TBMM Uludere Alt Komisyonu’na gönderdiği yazıya ilişkin ‘’Ortada sivil, asker, hepimizi çok üzen bir, maalesef olay oldu. Üzüntümüz hala hepimiz için çok geçerlidir. Bunun nasıl olduğunun ortaya çıkartılması ile ilgili çalışmaların titiz yapıldığından herkes emin olsun’’ dedi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Uludere olayıyla ilgili hem adli hem de idari yönden soruşturmaların devam ettiğini belirterek, “Herkes şunu bilmeli ki Uludere’de meydana gelen olayın aydınlatılması ve bu olayla ilgili insanların kafasında şüphe kalmayacak şekilde gerçeğin ortaya çıkartılması herkesin arzusudur. Biz gerçeğin takipçisiyiz, bunu da soruşturmalar ortaya çıkartacaktır” diye konuştu. Genelkurmay’ın raporuna tepki gösteren BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Genelkurmay’ın Uludere raporu acizlik vesikasıdır, skandal belgedir” dedi. (Taraf)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.