22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara11°C
  • İzmir17°C
  • Berlin-2°C

UKRAYNA UÇAĞI 'İRAN TARAFINDAN YANLIŞLIKLA DÜŞÜRÜLDÜ' İDDİASI

176 kişinin yaşamını yitirdiği İran’da düşen uçakla ilgili ortaya atılan bir iddiada “uçağın, İran tarafından atılan bir füzeyle düşürüldüğü” öne sürüldü. İddia Amerikan Newsweek dergisine ait.

Ukrayna uçağı 'İran tarafından yanlışlıkla düşürüldü' iddiası

09 Ocak 2020 Perşembe 22:14

Amerikan Newsweek dergisi, dün Tahran’dan Kiev’e gitmek üzere havalanan Ukrayna Hava Yolları’na ait Boeing 737-800 tipi uçağın, İran tarafından atılan bir füzeyle düşürüldüğünü iddia etti.

Newsweek dergisine konuşan üç yetkili, uçağın Rusya yapımı Tor-M1 hava savunma sistemi tarafından muhtemelen yanlışlıkla hedef alındığını söyledi.

Dergi haberini; ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliye, üst düzey bir Amerikalı istihbarat yetkilisine ve Irak istihbaratından bir yetkiliye dayandırdı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise haberle ilgili yorum yapmadı.

Uçak, ABD’nin Irak’taki iki Amerikan üssüne füze saldırıları düzenlemesinden kısa süre sonra düşmüştü.

Uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

Ukrayna’dan dört teori

BBC’nin aktardığına göre, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov ise uçağın havalandıktan birkaç dakika sonra düşmesini soruşturan ekibin, dört farklı teoriyi incelediğini açıkladı. O teoriler şöyle:

  • Uçağın füzeyle düşürülmesi
  • Uçağın bir insansız hava aracıyla çarpışması
  • “Terör saldırısı”
  • Uçağın motorunun patlaması

İran ne diyor?

Newsweek’in iddiası ve Ukrayna’ın dört teorisine karşın İran İranlı yetkililer uçağın havadayken alev aldığını ve geri dönmeye çalışırken yere çakıldığını söylüyor.

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, “Havalimanı bölgesinden ayrılmak için önce batıya dönen uçak, sorun çıkması üzerine sağa döndü ve havalimanına geri gelmeye çalışırken düştü” dedi.

Abidzade, görgü tanıklarının uçağın alev aldığını gördüğünü ve pilotun havalimanına dönmeye çalışmadan önce acil durum çağrısı yapmadığını söyledi.

Kazayı kim soruşturuyor?

Boeing tipi uçak ABD’de üretildiği için normal koşullarda herhangi bir uluslararası soruşturmaya ABD Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu’nun da dahil olması gerekiyor. Ancak bunun için kurulun, ilgili yabancı ülkenin iznini alması ve o ülkenin mevzuatına göre hareket etmesi zorunluluğu var.

İran uçağın kara kutusunun “ne Boing’e ne de Amerikalılara verileceğini” açıklamıştı.

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı, “Bu kaza İran havacılık kurumu tarafından soruşturulacak. Fakat Ukraynalılar da soruşturmaya katılabilir” demişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.