30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara23°C
  • İzmir27°C
  • Berlin28°C

UFUK URAS: HABUR-OSLO EKSENİNE KARŞI OLANDAN UZAK DURACAKSIN!

Ufuk Uras: Ya bu oyunun bir parçası olacaksınız, ya da bu oyunu bozacaksınız...

Ufuk Uras: Habur-Oslo eksenine karşı olandan uzak duracaksın!

06 Mayıs 2012 Pazar 16:37

Eski Milletvekili Ufuk Uras, “Bu ülkenin insanlarının yapması gereken şey öncelikle bu oyunu bozmak. Ya bu oyunun bir parçası olacaksınız, ya da bu oyunu bozacaksınız. Mutlaka bu oyunu bozmamız lâzım” şeklinde konuştu. 

VİCDANI OLAN BİR HEYET ÇÖZÜMÜ HIZLANDIRIR

“Oyunu bozmanın yolu gerginlikleri arttıran değil, diyalog, müzakere ve siyaseti arttıran hattır. Kim ki gerginliklerden medet umar, uluslararası senaryoların bir parçasıdır” diyen Uras, “Vicdanı olan bir heyetin devreye girmesi ve bu süreçlerde kolay kolay yan yana gelemeyecek kesimlerin bir tür aracılığını yapması çözümü hızlandırabilir” ifadesini kullandı. 

Kürt sorunu ve yeni anaya tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uras, yeni anayasanın Kürt sorununun çözümünü hızlandıracağını söyledi. Uras, “farklılıklar zenginliklerimizdir” felsefesini içeren, yurttaş merkezli, etnik aidiyetlerin hepsini barındıran değil, etnik aidiyet içermeyen bir anayasanın herkesin arzusu olduğunu vurguladı. Uras, herkesin kendi kültürü kimliğiyle yaşayabileceği demokratik bir Cumhuriyet’in şartının da zaten demokratik bir Anayasa olduğuna dikkat çekti.

Yeni anayasanın hazırlanmasında tehlikeli bariyerler konusuna işaret eden Uras, “Hayat bize gösterdi ki ne şiddet politikası ne inkâr politikası bizi bir yere vardırmıyor. Tam tersine herkes gardını alıyor. Gerginliği değil, gerginliği ortadan kaldıracak siyasî bir müzakereyle sorunları çözmek lâzım. O yüzden Türkiye’de son dönemde beliren Habur-Oslo eksenine karşıt olan cepheden hep uzak durmak lazım” görüşünü dile getirdi.

O cepheyi ülkenin hayrına görmeyen Uras, bu süreçte bütün tahriklere rağmen, müzakereyle ve Meclis’i esas alan bir yerde, koç başının Meclis olduğu bir zeminde somut adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Uras, sözlerini şöyle sürdürdü: “O yüzden bunun dışında başka bir çözüm olmadığı için bir şekilde bu müzakerelerin, bu diyaloğun önünü açarak siyaseten meseleleri çözme aşamasında bir irade koymak lâzım. Meclis’teki uzlaşma komisyonunun kendisi bu açıdan bir avantaj. Referanduma karşı tutum alan kesimler sürekli bu değişikliklerin iktidar partisine yaradığını varsaydılar, yarayabilir, ama genel olarak topluma da yarıyor. O yüzden şu anda masada bulunayım ama takoz koyayım gibi taktikler yapılmak istenirse, 2014-2015 seçimlerinde bunun faturası zaten o kesimlere çıkacak. Siyasî partiler de bunun farkında. Bunu yaşayıp göreceğiz. Danışıklı dövüşe dönüşmeden bu herkesin anayasası haline gelecek mi? Yoksa kişisel siyasî parti ihtiraslarına hebamı edilecek? Buna hakkımız olmadığını düşünüyorum, o yüzden sonuna kadar bu uzlaşma komisyonunun faaliyetini desteklemek lâzım. Yeni anayasanın yanı sıra yasal değişiklik, hatta tüzüksel değişiklikleri eş zamanlı yürütmek lâzım. Bütün bu meselelerin özü aslında PKK’nın dönüşmesiyle, sivil siyasetin ön plana çıkmasıyla, 12 Eylül rejimi tasfiyesinin eş güdümlü, senkronizasyonlu, aynı zamanda ilerlemesi maharetini göstermek. Bu mahareti de gösterecek olan iktidarıyla muhalefetiyle siyasî partiler.” 

“YA BU OYUNU BOZACAĞIZ, YA DA BU OYUNUN BİR PARÇASI OLACAĞIZ”

Eski Milletvekili Ufuk Uras, Kürt sorunu denilen meselenin ise uluslararası bir mesele haline getirildiğine dikkat çekti. Akla gelebilecek her türlü uluslar arası istihbarat örgütlerinin at oynattığı bir alan olduğunu ifade eden Uras, “Bu ülkenin insanlarının da yapması gereken şey öncelikle bu oyunu bozmak. Ya bu oyunun bir parçası olacaksınız ya bu oyunu bozacaksınız. Mutlaka bu oyunu bozmamız lâzım. Oyunu bozmanın yolu gerginlikleri arttıran değil, diyalog, müzakere ve siyaseti arttıran hattır. Kim ki gerginliklerden medet umar hiç şüpheniz olmasın. O işte uluslar arası senaryoların mutlaka sübjektif niyeti ne olursa olsun objektif olarak oyunun bir parçasıdır. Oradan tesbit edebilirsiniz. Hakikaten bunun faturası çok ağır olarak çıkar.” dedi. (Yeni Asya)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.