03 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara13°C
  • İzmir23°C
  • Berlin20°C

TÜRKMENLER BAĞDAT’TAN ASKERİ GÜÇ İSTEDİ

Kerkük’teki Türkmenler Peşmerge Güçleri’nin konuşlandığı kentte güvenlikleri sağlanamadığı gerekçesiyle Bağdat’tan askeri güç talebinde bulundu.

Türkmenler Bağdat’tan askeri güç istedi

14 Mayıs 2015 Perşembe 12:08

Türkmenler, Peşmerge Güçleri’nin konuşlandığı Kerkük’te güvenlikleri sağlanamadığı gerekçesiyle Bağdat’tan askeri güç talebinde bulundu.

Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük Polis Teşkilatı’nın ayrımcılık yaparak, sadece bir milleti savunduğunu ileri sürdü. Ali Mehdi, “Kerkük Irak’ın bir şehri olduğuna göre, bizim de tehlikeleri savmak için güç talep etme hakkımız var” dedi. 

IŞİD’in saldırılarıyla Irak Ordusu’nun çekilmesi üzerine, Peşmerge Güçleri’nin Kerkük sınırları içerisinde konuşlanmasından sonra Türkmenler’den bu konuda şikayetleri gelmeye başlamıştı. 

Bu arada, kentteki şiddet olayları geçen yıla göre ciddi ölçüde azalmış durumda. 

Kerkük İl Meclisi Güvenlik Komisyonu üyesi Ahmed Askeri, geçen yıllarla kıyaslandığında kentin durumunun daha sakin olduğunu ve istikrarın büyük ölçüde sağlandığını söyledi. 

Ahmed Askeri, korunmadığını iddia edenlerin, sadece partileri için siyasi pazarlık yaptığını söyledi. 

Son olarak Kerkük’te Türkmenler’den oluşturulan ve 500 kişiden oluşan birlik, Bağdat tarafından silahlandırılmıştı. Ancak bazı Türkmen politikacılar, sözkonusu gücün IŞİD’e karşı oluşturulduğunu, kentteki güvenlikten sorumlu olmadığını savunuyor. 

Sünni Türkmenler’in milletvekilleri bu talebi Irak Parlamentosu’na da iletti. 

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu üyesi Rebwar Taha, Bağdat’ın kendini savunacak güce sahip olmadığını hatırlatarak, “Biz bile başkentte gezerken kendimizi güvende hissetmiyoruz. Bu durumda askeri güç talep edilir mi?” dedi.

Kerkük Polisi’nin verilerine göre, 2015 yılının ilk beş ayında kentte sadece 3 patlama meydana geldi. 2014’ün ilk 5 ayında ise bazıları bombalı araçla toplam 9 patlama yaşanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.