30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara23°C
  • İzmir24°C
  • Berlin23°C

TÜRKİYE’Yİ OYALAYAN BRÜKSEL’E SERT ELEŞTİRİ

Avrupalı Akil Adamlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde kısır döngü var ve bazı Avrupa liderlerinin açıklamaları süreci rayından çıkartmak üzere...

Türkiye’yi oyalayan Brüksel’e sert eleştiri

07 Eylül 2009 Pazartesi 10:33

Avrupalı Akil Adamlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde kısır döngü uyarısı yaptı. Akil Adamlar'a göre, bazı Avrupa liderlerinin açıklamaları süreci rayından çıkartmak üzere. Türkiye de reformlarda ivme kaybetti.

 Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Martti Ahtisaari’nin başkanı olduğu Akil Adamlar Komisyonu, Türkiye raporunu bugün Brüksel'de açıklayacak.

 Raporda, Türkiye'nin üyeliği konusunda verilen sözlerden geri adım atan Avrupalı liderlere ahde vefa hatırlatması yapılıyor.

 Türkiye'den de reformlar konusundaki kararlılığını teyit etmesi ve reform sürecine hız vermesi isteniyor; reform sürecini darbe tartışmaları, AK Parti'nin kapatılması için açılan dava ve ordu müdahalesi tehdidinin yavaşlattığı görüşü belirtiliyor.

Raporda, Kıbrıs sorununda müzakere süreci de yer buldu; mevcut sürecin muhtemelen son şans olduğuna dikkat çekilerek Avrupa Birliği'ne "Rum kesimi üzerinde baskı kurulmalı" çağrısı yapıldı. Akil Adamlar, Kıbrıs sorunun çözülememesinin Türkiye ile müzakereleri durduracağı uyarısını yaptı.

Raporda AB liderleri Türkiye ile müzakereleri göç, işsizlik ve İslam konularındaki endişelere alet etmekle suçlanıyor.

AB hükümetleri Türkiye’nin AB’ye katılabilmesi için tamamlaması gereken 35 müzakere başlığının yarısından fazlasını ya dondurdu ya da bloke etti.

Raporda, “Avrupalı liderlerin bu olumsuz tutum ve politikaları daha önceki AB kararları ile açık bir şekilde çelişmektedir. Onlar (Avrupalı liderler) AB’nin inanırlığı, güvenilirliği ve de ilkeleri konusunda kuşkulara yol açmıştır. Anlaşmalara uyulması gerekmektedir” ifadesine yer verildi.

Raporda, “Bu müzakereleri baltalamak. Türkiye’nin inancını yitirmesine yol açıp, ülkede milliyetçi tepkilerin güç kazanmasına ve AB’nin Müslüman bir ülke söz konusu olduğunda ayrımcılık yapıp, çifte standart uyguladığı yolundaki izlenimin daha da yaygınlaşmasına yola açacaktır” sözlerine yer verildi.

Ahtisaari, İngiliz The Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Duygusal görüşler yerine rasyonel bir yaklaşım göstermeliyiz. (Avrupa’daki) İnsanlardan bu konudaki duruşlarını değiştirmelerini istemeden önce süreci devam ettirelim. Söylediğim şey; suni engeller olmasın” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.