TÜRKİYE'Yİ HİÇ KİMSE BÖYLE ÖVMEDİ
Ankara'da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye'ye çok önemli iki konuda tam destek sözü verdi.
27 Temmuz 2010 Salı 12:39
Türkiye'yi öven Cameron, Avrupa'daki Türkiye korkusuna vurgu yaparken, bir cümlesi çok dikkat çekiciydi.
Ankara'da resmi temaslarına başlayan İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) yaptığı ve samimi mesajlar verdiği konuşmada, ateşli biçimde Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin tam üyesi olmasını istedi. Cameron, "Ankara'dan Brüksel'e yolun açılmasını, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini istiyoruz" dedi.
NATO'nun kıdemli üyesi Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği için çalışmış olduğunu belirten Muhafazakar Parti Lideri Cameron, "Türkiye'nin AB üyesi olmasına engel çıkarılmasnın kendilerini kızdırmakta" olduğunu da ifade etti.
Cameron, Türkiye'nin Afganistan'da da NATO ile birlikte çalıştığını AB üyelerine bir kez daha hatırlattı.
Cameron, konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine kesin karşı olanları üç gruba ayırdı: "Türkiye'nin büyüyen ekonomi gücenden korkan muhafazakarlar; Batı-Doğu kutbundakiler ve İslam'a karşı hep önyargılı olanlar.''
Cameron'un açıklamaları şöyleydi:
Terörizm bu ülkede de var. Türkiye dün bir kez daha bunun acısını yaşadı. Terörizmle mücadelede Türkiye'yi sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye, doğu-Batı arasında eşsiz bir noktada. Türkiye Ortadoğu'da güvenilir bir ülke...
AB üyeliğinizi tamamen destekliyoruz. Ben bu desteği vermek için Ankara'ya geldim. Ben sonuna kadar bunu destekleyeceğim. Bürüksel'in yolunu açmak için çalışacağım. AB için en güçlü savunucularınızdan olacağım. Türkiye'yi bahçenin bekçisi yapıp bahçeye girmesini engellemek bizi çok kızdırıyor. Biz bu yanlışlığı gidermek için çalışacağız.
Türkiye'nin büyümesinden ve büyük Türkiye'den korkanlar var.
-Türkiye Afganistan'da merkezi bir rol oynuyor. Aynı rolü Ortadoğu'da da oynayabilir.
-İnsani yardımlar Gazze'ye ulaşmalıdır. Gazze bir açık hava hapishanesi olarak kalamaz.
-Türkiye'nin Irak da dahil komşuları ile sıfır problem anlayışını savunuyor ve destekliyoruz.
-İslamın değerleri ile Hristiyanlığın aynı değerleri paylaştığını görmek istemiyor bu insanlar.
-Türkiye'de son yıllarda çok önemli reformlar yaşandı. Anadilde yayın serbest oldu. Hak ve özgürlükler konusunda önemli iyileştirmeler var. İdam kaldırıldı.
"İLERLEMENİZİN BU ŞEKİLDE HÜSRANA UĞRATILABİLİYOR OLMASI BENİ KIZDIRIYOR"
İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü bir şekilde destek vererek, "NATO müttefiki olarak Türkiye'nin Avrupa'yı savunmak için yaptıklarını ve bugün Avrupalı müttefiklerimizin yanında Afganistan'da yaptıklarını düşündüğümde, AB üyeliğine yönelik ilerlemenizin bu şekilde hüsrana uğratılabiliyor olması beni kızdırıyor" dedi.
Cameron, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine değindi ve İngiltere olarak kulübün dışında bırakılmanın ne demek olduğunu bildiklerini, ama aynı zamanda bu durumun değişebileceğini de bildiklerini kaydetti.
Türkiye'nin NATO müttefiki olarak çalışmalarından övgüyle bahseden Cameron,Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanları 3 grupta inceledi. İlk olarak "korumacılar" olarak nitelendirdiği grubun, Türkiye gibi bir ülkenin yükselişini, ortak refahı daha da arttırma fırsatı olarak değil de karşısında kendisini savunması gereken ekonomik bir tehdit olarak görenlerden oluştuğunu belirtti. Cameron, ikinci olarak "kutuplaşanlar" bulunduğunu, bu grubun dünya tarihine bir medeniyetler çatışması prizmasından baktığını ve Türkiye'nin, Doğu ile Batı arasında bir seçim yapmak zorunda olduğunu ve her ikisini de seçmek gibi bir tercihi bulunmadığını düşündüklerini bildirdi. Üçüncü olarak, "ön yargılılar" grubu bulunduğunu anlatan Cameron, bu kişilerin bilinçli olarak İslam'ı yanlış anladığını, gerçek İslam ile aşırılıkçıların çarpıtılmış yorumu arasında hiçbir fark görmediklerini, sorunun İslam'ın kendisi olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Konuk başbakan, tüm bu savların tamamen yanlış olduğunu söyleyerek, İngiltere'nin yeni hükümeti olarak, bu savları çürütecek uluslararası çabaların ön cephesi olmak istediklerini bildirdi. Cameron, "Türkiye'nin olmadığı bir AB daha güçlü değil, daha zayıf olacaktır. Daha güvenli değil, daha az güvenli olacaktır. Daha zengin değil, daha fakir olacaktır" diye konuştu.
Konuşmasında Türkiye ile İsrail arasındaki dostluktan vazgeçilmemesi önerisinde de bulunan Cameron, Gazze'deki durumun da sürdürülebilir olmadığını kaydetti. Türkiye'nin İran konusunda oynayabileceği rol bulunduğunu söyleyen konuk başbakan, "İran'ın nükleer bomba elde etme konusundaki hedefinden dönme konusunda Türkiye yardımcı olabilir" dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.