07 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara8°C
  • İzmir16°C
  • Berlin11°C

TÜRKİYE'SİZ NATO'YU DÜŞÜNELİM

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'de yayınlanan bir makaelde Türkiye'nin bölge politikaları eleştirilirken ilginç bir 'senaryo' da ortaya atıldı...

Türkiye'siz NATO'yu düşünelim

08 Kasım 2009 Pazar 16:33

Wall Street Journal tarafından yayınlanan makalede Türk hükümetinin bölge politikaları eleştirilirken "NATO'nun Türkiye'de en kötü senaryoya ilişkin düşünmeye başlaması zamanı geldi" denildi.

Wall Street Journal tarafından yayınlanan "Türkiye'siz bir NATO?" başlıklı bir makalede Türk hükümetinin bölge politikaları eleştirilirken "NATO'nun Türkiye'de en kötü senaryoya ilişkin düşünmeye başlaması zamanı geldi. Çünkü, giderek İslamlaşan devlet NATO ortağı olmayı sürdürürse de Türkiye, güvenilmez bir ortak olacak gibi görünüyor" iddiasında bulunuldu.

Batı basınında Türkiye"nin "eksen kayması" na ilişkin savlar yoğunlaşırken Wall Street Journal tarafından yayınlanan "Türkiye"siz bir NATO?" başlıklı bir makalede "Ankara"nın dramatik siyasi dönüşümünün, NATO"nun temel değerleriyle tutarlı olmadığı" öne sürüldü.

Makalede "NATO"nun Türkiye"de en kötü senaryoya ilişkin düşünmeye başlaması zamanı geldi. Çünkü, giderek İslamlaşan devlet NATO ortağı olmayı sürdürürse de Türkiye, güvenilmez bir ortak olacak gibi görünüyor" iddiası öne sürüldü.

ABD"nin borsa ve finansal çevreleri gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye'siz bir NATO?" başlıklı bir makale yayımladı. ABD"nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü'nün Arap Siyaseti Programı Direktörü David Schenker"in imzasını taşıyan makalede Türkiye"nin NATO üyeliği sorgulandı. Türk hükümetinin Suriye ve İran"ya daha yakınlaşırken İsrail ile ile tatbikatın iptal edilmesine dikkat çekildiği makalede AKP hükümetinin, yurt içinde vergi cezalarıyla "laik medyayı batırmaya çalıştığı", siyasi muhaliflerini "hükümeti devirme suçlamaları" ile hedef aldığı savunuldu.

"DRAMATİK DÖNÜŞÜM İTTİFAKIN TEMEL DEĞERLERİNE AYKIRI"

"Ankara"nın dramatik siyasi dönüşümü, ittifakın temel değerleri ile tutarlı gibi görünmüyor" savına da yer verilen makalede "Ankara'nın siyaseti dönüşümden geçerken Türkiye"nin siyasi olarak zor NATO misyonlarını yere getirme isteği de azalabilir. Bu da, "kolektif savunma'ya olan bağılığının sorgulanmasına yol açabilir" görüşü de dile getirildi.

Türk askerlerinin Afganistan'a konuşlanmasına karşın Ankara'nın, NATO'nun, Rusya'nın Batıya doğru, Letonya veya Litvanya'da baskısına karşı koyma çabalarını destekleyip desteklemeyeceğinin belli olmadığı öne sürülen makalede Türkiye'nin, 'Rusya'nın Gürcistan' işgaline ilişkin tutumu'na dikkat çekildikten sonra Türkiye'nin Baltik devletlerinde eğitim misyonlarını kabul etmesi bile pek olası görünmüyor' denildi.

WSJ'daki makalede Türk ordusu Batı yanlısı tavrının değişmese de son 10 yılda siyasetçiler ile Genelkurmay arasındaki dinamikler değiştiği de savunularak, 'Bugün Türk askerleri, Mustafa Kemal Atatürk tarafında 1900 yıllarının başlarında kurulan laik, demokratik ve Batı yanlısı cumhuriyetin baltalanmasını seyretmekten başka pek bir şey yapamıyor' yorumu da yapıldı. Makalede şöyle devam edildi:

'İTTİFAK KARAR VERME NOKTASINA GELECEK'

'Türkiye'nin, NATO'dan dışlanması için henüz çok erken ama çok uzak olmayan bir gelecekte ittifak bir karar verme noktasına gelecek. 2014 yılında NATO'nun sonraki nesil savaş uçağı Müştere Saldırı Uçağı teslim edilecek. Türk politikalarının yönü dikkate alınırsa Ankara'daki İslamcı hükümetin, çok ileri teknoloji konusunda güvenilip güvenilmeyeceğine ilişkin ciddi sorular sorulmalı.

NATO'nun Türkiye'de en kötü senaryo konusunda düşünmeye başlaması zamanı geldi. Çünkü, giderek İslamlaşan devlet, NATO ortağı olmayı sürdürürse de, Türkiye, güvenilmez bir ortak olacak. 1930 yıllarından bu yana ülke, Ortadoğu'da bir modernizasyon ve ılımlılık modeli oldu. Ancak, kayda değer bir politika değişimi olmadıkça, Batı'nın Türkiye'yi kaybettiği gibi görünüyor. Eğer bu gerçekleşirse, 1979 yılındaki İran'daki İslam Devrimi'nden bu yana bölgede en dramatik gelişme olur.'

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.