'TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI TAM BİR FİYASKO'
Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn, "Türkiye kendi mahvetmek üzere mi?" başlıklı yazısında, Ankara'nın Suriye politikasını "tam bir fiyasko" olarak niteliyor.
29 Ekim 2015 Perşembe 10:00
Yazı şöyle:
"Rus uçakları son iki gün içinde, İslamcı militanlara karşı 712 sortiyle 118 hava saldırısı gerçekleştirdi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ise son dört gün içinde bir saldırı düzenledi."
"Rusya'nın hava saldırıları, Suriye'nin doğusunda Suriyeli Kürtlere yardıma ve IŞİD'in kontrolündeki petrol tesislerini hedef almaya odaklanan ABD öncülüğündeki koalisyonununkinden çok daha yoğun."
"Suriye'deki savaştan etkilenen ülkeler, savaşın niteliğinin değişmekte olduğunu görüyorlar ve yeni stratejiler arıyorlar. ABD, hava saldırılarının sayısını artıracağını IŞİD liderlerini hedef almak için özel güçlerini sınırlı ölçüde devreye sokabileceğini söylüyor. ABD'nin sorunu yaklaşık 25 bin kişilik bir güç olan Halk Koruma Birlikleri YPG'nin dışında, ülkede saldırı düzenlenecek hedeflerin koordinatlarını verecek bir etkili bir ortağının olmaması."
"Rusya, Suriye ordusuna hava desteği sağlıyor. Suriye ordusu, Kürtler gibi ülkenin bir köşesinde değil, en büyük askeri güç olarak her yerde."
"Türkiye Suriye'de çıkarlarına aykırı olan iki gelişmeye karşılık verecek etkili bir yol arıyor. Bunlardan biri Rusya'nın 30 Eylül'de Beşar Esad'a destek için Suriye'de hava saldırılarına başlaması. Bu gelişme Türkiye'nin Suriye lideri Beşar Esad'ın iktidardan uzaklaştırılması politikasını daha az gerçekçi kılıyor. Ayrıca Rusya'nın varlığı Türkiye'nin doğrudan bir askeri müdahalesini daha riskli hale getiriyor."
"Türkiye'de tüm dikkatler Pazar günkü seçimlerde. Geçen hafta, YPG'nin Haziran'da IŞİD'den aldığı Tel Abyad'da bir çatışma çıktı. Türk ordusu Kürt milislere makineli tüfeklerle ateş açtı. Yaralanan olmadı ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk ordusunun YPG'yi hedef aldığını doğruladı. Seçimlerde büyük bir rol oynamasa da Türkiye'nin Suriye'deki savaşa yönelik politikası tam bir fiyasko. Türkiye'nin amacı Esad ve rejiminden kurtulmaktı. İkisi de hala yerinde. Daha da ciddisi, Ankara, 2011'de başlangıçtaki niyeti ne olursa olsun dört yıl sonra Suriye nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Kürtlerin ülkenin kuzey doğusunda, Türkiye sınırı boyunca uzanan, Rojava adını verdikleri fiili bir devlet kuracaklarını düşünmemişti. Dahası, bu küçük devlet Türkiye'nin 1984'ten beri savaş halinde olduğu PKK'nın Suriye kolu PYD'nin denetiminde."
Cerablus uyarısı
"2011'de başlayan ayaklanmalar Arap dünyasında istikrarsız rejimleri devirirken, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AKP, Batı'da övgüyle karşılanan ılımlı İslamcı hükümetlerinin her yerde yeni rejimlere model olacağını hayal etmişti. Ama bu olmadı ve Türkiye bugün Suriyeli Kürtlerin ABD'nin hava koruması altında güney sınırına doğru yayıldığına tanık oluyor. Davutoğlu, IŞİD'in elindeki Türkiye'yle son sınır geçişi olan Cerablus'u ele geçirip Kürt bölgesi Afrin'e bağlamaya çalışmamaları konusunda YPG'yi uyardı."
"Bu Türkiye için ciddi bir tehdit. Suriye'ye erişimi ve buradaki gelişmeleri etkileme kapasitesi daha sınırlı hale geliyor. Kadir Has Üniversitesi'nden Prof. Serhat Güvenç, bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin Sünni Arap Orta Doğu'dan izole olacağını söylüyor. Türk ordusunun sınır ötesi müdahaleyle YPG’nin Afrin'e gitmesini engelleyebilir. Ancak Güvenç bunun için belki de 35 bin asker gerekeceğini belirtiyor. Buna Rusya ve ABD karşı çıkabilir."
"Türkiye NATO üyesi ve Suriye konusunda Suudi Arabistan, Katar ve Sünni Körfez ülkeleriyle birlikte hareket ediyor. Ama iki komşusu Rusya ve İran'la arası giderek kötüye gidiyor Suriye politikası konusunda ABD'yle arasında ciddi ayrılıklar var. Suriyeli Kürtlerle bir çatışma, Türk ordusuyla Kürt azınlığı arasındaki savaşı tırmandırabilir. Az sayıda Türk seçmen Türkiye'nin Suriye politikasının başarısızlığının farkında ya da bunu önemsiyor ancak bu durum şimdiden hayatlarında vahim sonuçlar doğurmaya başladı." (BBC Türkçe)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.