09 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara12°C
  • İzmir19°C
  • Berlin9°C

TÜRKİYE'NİN İLK LAZCA GAZETESİ ÇIKTI

Dünyanın 2. Türkiye’de ise ilk olan “Ağani muru3xi-yeni yıldız” isimli Lazca gazete İstanbul merkezli olarak yayım hayatına başladı.

Türkiye'nin ilk lazca gazetesi çıktı

12 Eylül 2013 Perşembe 12:51

Gazetenin sahibi İrfan Çağatay, 7 Kasım 1929’da Abhazya’nın başkenti Sohum’da yayımlanan ve dünyada çıkan ilk Laz gazetesi olma özelliğini taşıyan Mçita Murutsxi (Kızıl Yıldız) adlı gazeteden sonra, kendi çıkardıkları “Ağani muru3xi-yeni yıldız” adlı gazetenin dünyada 2. Türkiye’de ise ilk Laz gazetesi olduğunu belirtti. 

47635

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İrfan Çağatay; “bizden önce çıkan gazete sadece 2 sayı yayımlamış ve bundan sonra yayım hayatına son vermiştir. İskender Chitaşi’nin sorumlu redaktörlüğünü yaptığı bu gazetenin Laz edebiyat tarihinde özel bir yer kapladığı herkesin malumudur. Kitap, dergi gibi ürünler gün ve gün artmakla birlikte, ne yazık ki, Lazca gazetecilik adına 1929’dan bu yana Mçita Murutsxi’den başka bir ürün ortaya konamamıştır. Bizler bu eksiklikten yola çıkarak İstanbul merkezli Türkiye’nin ilk Laz gazetesinin ilk sayısını bugün çıkardık” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.