30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin19°C

TÜRKİYE'DEN IMF'YE 5 MİLYAR DOLAR!

Bir zamanlar borç alabilmek için IMF kapılarını aşındıran Türkiye, IMF'ye 5 milyar dolar 'avans' verecek.

Türkiye'den IMF'ye 5 milyar dolar!

20 Haziran 2012 Çarşamba 08:31

Türkiye, ekonomik darboğazdaki Avrupa ülkelerini kurtarmak için IMF'nin (Uluslararası Para Fonu) oluşturduğu havuza 5 milyar dolarlık yardım yapacak.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda gelişmekte olan ülke, küresel finansal istikrara katkı yapmayı kararlaştırdı. Zaman gazetesinde yer alan habere göre Merkez Bankası'nın açıklamasına göre söz konusu adım, G-20 ülkelerinin liderlerinin Meksika'daki zirve toplantısında atıldı. Söz konusu para, Merkez Bankası'nın ihtiyaç duyması halinde geri alınacak.

IMF HAVUZUNA AKTARILACAK

Türkiye, küresel ekonomik kriz konusunda IMF yönetiminde oluşturulacak havuza 5 milyar dolar yatıracak. Meksika'nın Los Cabos şehrinde dün başlayan G-20 zirvesinin birinci oturumunda küresel ekonomik kriz ele alındı. Bazı ülke liderleri kriz için IMF yönetiminde oluşturulacak havuza ne kadar katkı vereceklerini açıkladı. Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, bu çerçevede oluşturulacak havuza Türkiye'nin 5 milyar dolar yatıracağını açıkladı. Kaynağın Merkez Bankası döviz rezervinden IMF nezdinde oluşturulacak havuza iletileceği öğrenilirken, teknik ayrıntıların Merkez Bankası'nca açıklanacağı ifade edildi.

KİM NE KADAR PARA VERİYOR?

Türkiye, ihtiyaç duyduğu anda bu parayı havuzdan çekebilecek. IMF'nin kurtarma havuzuna Japonya 60 milyar dolar, Almanya 54,7, Çin 43, Fransa 41,4, İtalya 31, İspanya 19,6, Hollanda 18, İngiltere, Suudi Arabistan ve Güney Kore 15'şer, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Meksika 10'ar, Güney Afrika 2, Kolombiya 1,5 milyar dolar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 600 milyon dolar verecek. Böylece IMF, krizle mücadele fonunu 456 milyar dolara çıkaracak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.