29 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara21°C
  • İzmir25°C
  • Berlin13°C

TÜRKİYE'DEN ARAP BİRLİĞİ'NE TEPKİ: İDDİALARI TÜMÜYLE REDDEDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye'ye yönelik alınan kararlara dair "Mesnetsiz iddiaları tümüyle reddediyoruz" açıklaması yaptı.

Türkiye'den Arap Birliği'ne tepki: İddiaları tümüyle reddediyoruz

05 Mart 2021 Cuma 11:03

Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye'ye yönelik alınan kararları reddettiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 3 Mart 2021 tarihinde düzenlenen toplantısında ülkemize yönelik alınan mesnetsiz kararları tümüyle reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.  

Açıklamada, "Bazı Arap Ligi ülkelerinin kendi yıkıcı faaliyetlerini örtmek amacıyla ülkemize yönelik kalıplaşmış ithamlarını sürdürmekte ısrar etmesinin, dost ve kardeş Arap halkları nezdinde karşılığı bulunmadığını esasen Arap Ligi üyeleri de gayet iyi bilmektedir" ifadeleri yer aldı. 

Bazı üyelerin alınan kararlara karşı çıktığı ve şerh koyduğu belirtilen açıklamada, "Üye ülkeler arasında şeffaf bir müzakere süreci yürütülmeksizin, çeşitli çevrelerin empoze etmesi sonucunda kabul edilen bu tür kararlara bazı Arap Ligi üyelerinin de karşı çıktığı veya şerh koyduğu görülmektedir" denildi.

"Türkiye, ilkeli ve kararlı tutumuyla bölgesinde ve dünyada güvenlik, istikrar ve huzurun tesisi için en fazla çaba gösteren ülkelerden biridir" diyen Dışişleri Bakanlığı açıklamada, "Arap Ligi'ni asılsız iddialarla ülkemizi hedef almak yerine, Arap halkının huzur, refah ve esenliğini önceliklendirmeye, bölgede güvenlik ve istikrarın tesisine yapıcı katkı sağlamaya bir kez daha davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Arap Birliği (AL) Konseyi, Filistin, Arap devletlerinin İran ile yaşadığı kriz ve en önemlisi “Türkiye'nin Arap ülkelerin iç işlerine müdahalesi” konusuyla toplanmıştı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Katar'ın başkanlığında düzenlenen Arap Birliğinin 155. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin başkanlığında toplanmıştı. Mısır, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın katıldığı toplantı kapalı olarak gerçekleştirilmiş, "Türkiye’nin bazı Arap ülkelerinin iç işlerine müdahalelerinin" ele alındığı toplantıda, Türkiye'nin "Irak’ın egemenliğini ihlal eden" operasyonlarına ilişkin ortak bir tutum benimsenmesi konusu ele alınmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.