24 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır12°C
  • Ankara18°C
  • İzmir23°C
  • Berlin5°C

TÜRKİYE YÜZÜNÜ ÇİN'E DÖNÜYOR

Türkiye gelecek dönemde, Çin tahvil piyasasından borçlanmayı planlıyor. Ayrıca nükleer santral, İstanbul’a 3 katlı tüp tünel projeleri gibi Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleri ile de Çin yatırımının çekilmesi gündemde.

Türkiye yüzünü Çin'e dönüyor

10 Ağustos 2018 Cuma 10:03

Son birkaç yıldır Avrupa ve Amerika ilişkileri sürekli siyasi gerilimlere sahne olan Türkiye, yurt dışı borçlarını çevirebilmek için Çin piyasasından borçlanmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 günlük hedeflerini anlattığı toplantıda, dış borçlanmada Çin piyasasına yöneleceklerini açıkladı. Halen, Çin tahvil piyasasında borçlanmak için herhangi bir mevzuat engeli bulunmuyor. Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, ABD ve Batı piyasalarından borçlanılamadığı için Türkiye’nin Çin’den borçlanmayı deneyeceğini söylüyor. Washington merkezli Uluslararası Finans Kurumu Enstitüsü (İİF) Direktör Yardımcısı Emre Çiftçi borçlanma kaynaklarını çeşitlendirmenin Türkiye’nin faydasına olacağını belirterek, ancak Çin’in verdiği tüm kredilerin şarta bağlı olduğunu hatırlatıyor.

Amaç borçlanmada kaynak çeşitliliği

Hazine yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Türk Hazinesi yetkilileri önümüzdeki günlerde, Çin’e giderek, Çinli yatırımcılara bir tanıtım yapacak ve onların beklentilerine uygun tahvil ihraç edecek. Hazine, Dolar yerine Yuan üzerinden borçlanacak. IMF, 2016 Ekim’inde Yuan’ı uluslararası borçlanmada kullanılabilecek rezerv para birimi (SDR) olarak kabul ettiği için borçlanmanın önünde bir engel bulunmuyor. Türkiye’nin elinde bulundurduğu tahvillerin yüzde 92’sini ABD tahvilleri oluşturduğu tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin uluslararası finansal kuruluşlarından borçlanmasını engellemeye yönelik tasarı ABD Senatosu’na sunulmuştu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, “ABD’den borçlanamıyoruz, yeteri kadar borç vermiyor. Çin’den borçlanmayı deneyecekler. Borçlanmak istiyorsunuz, riskleriniz yüksek diye Avrupa ve Amerika borç vermiyor. Çin verir mi, bilmiyorum. Yuan piyasasından da borçlanabiliriz, bunun diğer piyasalardan borçlanmaktan hiçbir farkı yok” dedi. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.