05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara13°C
  • İzmir19°C
  • Berlin18°C

TÜRKİYE, YÜKSELEN GÜÇ OLUYOR!

Tanınmış Fransız uluslararası ilişkiler uzmanı, Prof. Bertrand Badie, Türkiye'nin bölgesel politikalarında radikal bir değişiklik yaptığını belirtti.

Türkiye, yükselen güç oluyor!

27 Kasım 2009 Cuma 14:18

Türkiye'nin bölgesel politikalarının Batı'da artan bir ilgi ile karşılıyor. Tanınmış Fransız uluslararası ilişkiler uzmanı, Prof. Bertrand Badie, Türkiye'nin bölgesel politikalarında radikal bir değişiklik yaptığını belirterek, “Önemli bir gelişme söz konusudur. Türkiye, yükselen bir güç konumuna, orta büyüklükteki bir güç konumuna erişiyor” dedi.

Bertrand Badie, Le Monde gazetesinin internet sayfasında okucuların Türkiye, Ortadoğu politikasınında radikal bir değişiklik yapıyor mu?” sorusu üzerine “Gerçekten öyle, ve çok önemli bir gelişme söz konusu. Türkiye, yükselen bir güç konumuna, orta büyüklükteki bir güç konumuna erişiyor” karşılığını verdi.

Orta büyüklükteki bir güç olarak Türkiye'nin bölgesindeki konumunu güçlendirdiğini kaydeden Badie, “Mekanik olarak ne zaman yeni bir güç ortaya çıkarsa bu, bölgesel çevresinin transformasyona uğraması ve yeni gücün, lider olarak kendisini kabul ettirme girişimi olarak yansıyor” dedi.

Mevcut Türk diplomasisinin, en önemli özelliğini, Türkiye'nin “nüfuz bölgesinin barış bölgesine dönüştürmek” olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Badie, şöyle devam etti:

“Türkiye, geleneksel olarak kendisini tüm komşularıyla karşı karşıya getiren ihtilafları çözüyor: Yunanistan ile azalan gerginlikler, Ermenistan ile normalleşme, İran ile iyi bir anlayış, Suriye ile barışma.”

“TÜM KOMŞULARIN TÜRKİYE'YE GÜVENİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GÜÇLENDİ”

Prof. Dr. Bertrand Badie, çözümlenmesi gereken bir Kürt dosyasının kaldığını vurgularken de bu dosyada da “oldukça spektaküler” gelişmelerin yaşandığını belirterek, Türk diplomasisinin, sadece eski ihtilafların sona ermesine yol açmadığını aynı zamanda tüm komşuların Türkiye'ye duyduğu güveni önemli ölçüde güçlendiğine de dikkat çekti. Prof. Dr. Badie, AB'ye de şu uyarı yaptı:

“İran, Suriye ve genel olarak Arap dünyası ile konuşabilmesi ve dinlenebilmesi, Ankara'nın, diplomasi alanındaki kabiliyetinin çok büyük ölçüde güçlenmesi anlamına gelir. Avrupa, bunu önemsemeli, Türkiye'yi reddetme söylemeni banalleştireceğine ..."
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.