22 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara9°C
  • İzmir17°C
  • Berlin2°C

TÜRKİYE NEDEN İLK 400'DE DEĞİL?

Akademisyenlere Türkiye'deki üniversitelerin dünya sıralamasında ilk 400'e girememesinin nedenleri soruldu.

Türkiye neden ilk 400'de değil?

19 Nisan 2010 Pazartesi 11:49

 Türkiye’de bilimsel yayınların azlığı ve her yıl yenilenen dünya sıralamasında hiçbir Üniversitemizin ilk 400 listesine girememesinin sebeplerini araştırmak üzere bir grup akademisyen tarafından ülke genelinde anket yapılıyor.

Ankette, Türkiye’de farklı illerdeki üniversitelerde öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerine yönelik olarak uygulanacak ve akademisyenlerin akademik unvanlarına göre doçentlik sisteminin algılanması ve bilimsel performanslarına etkileri üzerinde bir fark olup olmadığına ve bu uygulama karşısında iç müşteri durumunda olan akademisyenlerin uygulamadan memnun olup olmadıkları da araştırılılıyor.

Yetkililer araştırma öncesi 3 yıl süren nitel araştırma yapıltıktan sonra anket sorularını belirlediklerini belirtiyor ve nicel araştırma ile nitel araştırma sonuçlarını test edileceklerini ifade ediyorlar..

Araştırmada web tabanlı anket yöntemi kullanılacağı ve toplanacak verilerin analiz edileceği belirtiliyor. Model ve ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği test edildikten sonra, akademisyenlerin akademik unvanlarına göre doçentlik sisteminin algılanması ve bilimsel performanslarına etkileri üzerinde bir fark olup olmadığının ölçülececeği ayrıca mevcut sistemin olumlu ya da olumsuz etkileri irdelenerek akademisyen memnuniyet düzeyleri tespit edileceği belirtiliyor.

Bilimsel araştırmalarda neden geriyiz?

Yardımcı Doçent Dr. Fazıl Kırkbir şu açıklamada bulundu: "Bilimsel yayınlarda dünya sıralamasında çok gerilerde yer almamız. Ayrıca pek çok alanda Amerika’daki bilimsel yayın sayısının ülkemizdeki yayın sayısından 1000 kat bazı alanlarda 10000 kat fazla olmasının yanında nüfusu İstanbul’un nüfusundan bile az olan Yunanistan’ın bile bilimsel yayınlarda pek çok alanda ülkemizden ilerde olması böyle bir araştırma yapmayı elzem kılmıştır. Aynı akademik grup tarafından daha önce yapılan nitel araştırma sonuçları yayınların kısır kalmasının en önemli sebebi olarak ülkemizde uygulanan doçentlik sınavı olduğu tespit edilmişti. Bu sebeple anket doçentlik sınavı ve akademisyenlerin bilimsel performanslarını etkileyen memnuniyetleri üzerine kurulmuştur"

Ankete katılmak isteyen akademisyenler için adres:

Yard. Doç. Dr. Fazıl Kırkbir "Söz konusu araştırmanın sonuçlarıyla kıyaslamak ve diğer akademik personelin sıkıntılılarını ortaya koymaya yönelik olarak aşağıdaki internet adresinde anket uygulanmaktadır" diyerek dileyen araştırmacıların www.anket.seyitaltunkas.com adresinden ankete ulaşabileceklerini belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.