24 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara0°C
  • İzmir7°C
  • Berlin3°C

TÜRKİYE KATAR KRİZİ İÇİN DEVREYE GİRDİ

Körfez'in önde gelen ülkelerinin 'teröre destek' gerekçesiyle Katar'la ilişkileri kesme kararı sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan krizin aşılması için devreye girdi. Erdoğan'ın çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Türkiye Katar krizi için devreye girdi

05 Haziran 2017 Pazartesi 21:22

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar krizinin aşılması için telefon diplomasisi yürüttüğünü duyurdu.

Cumhurbaşkanı'nın çok sayıda telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıklayan Kurtulmuş; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın aralarında olduğu ülkelerin Katar'la diplomatik ilişkileri kesme kararıyla patlak veren krize diplomasi yoluyla çözüm bulunmasından yana olduklarını belirtti. 

Krizin daha fazla büyümeden çözülmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "Türkiye olarak bu sorunun çözülmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Asıl olan diplomasi kanallarının açık tutulmasıdır" dedi. 

Dışişleri de arabuluculuk sinyali vermişti

Krizle ilgili Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da gerginliğin aşılması için Türkiye'nin "üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu" belirtilmişti. Açıklamada, "Türkiye, bölgesinin sorumlu bir aktörü ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Zirve Dönem Başkanı olarak dost ve kardeş ülkeler arasında yaşanan bu anlaşmazlığa en kısa sürede çözüm bulunması hususunda üzerine düşeni yerine getirmeye hazırdır" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ankara'da Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel'le görüşmesi sonrası, "Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her türlü desteği veririz" demişti.

Katar'la ilişkileri kesen ülkeler artıyor

"Terör örgütlerine desteği" nedeniyle Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'a, Yemen, Maldivler ve Libya'nın doğusundaki hükümet de katıldı.

Bu ülkelerden bazıları Katar'a yönelik bir dizi yaptırımı da devreye sokuyor. Mısır ve Suudi Arabistan, Katar ile kara, deniz ve hava yolu ile ulaşımını kesti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar vatandaşlarına ülkelerini terk etmek için iki hafta süre verdi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ayrıca Katarlı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanıdı.

Ayrıca Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ile uçak seferlerini durdurma kararı aldı. Katar uçaklarının hava sahasını kullanmasına izin verilmeyeceği de açıklandı. 

Katar'ın sahibi olduğu El Cezire kanalına ait Suudi Arabistan'daki büro da yaptırım çerçevesinde kapatıldı. El Cezire'ye verilen lisansı iptal eden Suudi Enformasyon Bakanlığı, kanalı "terörist grupların tanıtımını yapmakla" suçladı. 

"Katar terörist grupları kucaklıyor"

Diplomatik ilişkileri kesme kararı sonrası Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA'da yer alan açıklamada Katar, IŞİD ve El Kaide gibi grupları desteklemekle suçlandı.

Açıklamada, "Katar bölgede istikrarı tehdit eden Müslüman Kardeşler, IŞİD, El Kaide'nin de dahil olduğu birçok terörist ve mezhepçi grubu kucaklıyor ve sahip olduğu medya ile bu grupların mesajlarının ve planlarının sürekli tanıtımını yapıyor" ifadeleri kullanıldı.

Katar ayrıca, Bahreyn'de ve Suudi Arabistan'ın Şii bölgesi Katif'te İran'ın desteklediği terörist gruplara arka çıkmakla suçlanıyor. 

İran'dan Katar açıklaması 

İran'a destekle suçlanan Katar'ın karşı karşıya olduğu diplomatik kriz karşısında Tahran sessizliğini bozdu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Körfez ülkelerine gerginliğin aşılması için diyalog çağrısı yaptı. 

Zarif, sosyal medyada paylaştığı mesajında, "Komşular kalıcıdır. Coğrafyayı değiştiremezsiniz. Baskı hiçbir zaman çözüm değildir. Özellikle mübarek Ramazan ayında diyalog zorunluluktur" dedi. 

Rusya ve ABD'den diyalog çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Tani ile yaptığı telefon görüşmesinde Arap dünyasında yaşanan gerginlikten duyduğu endişeyi dile getirdi. Lavrov, taraflara fikir ayrılıklarını müzakere masasında diyalog yoluyla çözme çağrısı yaptı. 

Körfez ülkelerine bir çağrı da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan geldi. Tillerson ülkelere aralarındaki farklılıkları oturup konuşmaları tavsiyesinde bulundu.

Katar ise önde gelen Körfez ülkelerinin aldığı karara tepkili. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada diplomatik ilişkileri kesme kararı için "meşru bir gerekçe" olmadığı vurgulandı, atılan adımlar ise "egemenliğinin ihlali" diye nitelendi. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.