24 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır7°C
  • Ankara3°C
  • İzmir13°C
  • Berlin2°C

'TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDA SAVAŞ ÇIKABİLİR'

Türkiye ile Irak arasında devam eden gerginliği ele alan İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent, "Musul Operasyonu Türkiye ile Irak arasında bir savaş başlatabilir" başlığıyla verdi.

'Türkiye ile Irak arasında savaş çıkabilir'

03 Kasım 2016 Perşembe 13:10

Gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Bağdat ve Ankara arasında süren sözlü atışmayı gazetede ele aldı.

Cockburn, Türkiye ile Irak arasında devam krize ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile Irak’ın savaşabileceği yorumunda bulundu.

IŞİD sonrası güç kimde olacak

İki ülke arasındaki mücadelenin, "IŞİD sonrası bölgede gücün kimde olacağı ile ilgili" olduğunu yazan Cockburn, Türkiye'nin pozisyonunu, "Türkiye kendini bölgedeki Sünni Arapların koruyucusu olarak görüyor. Türkiye ayrıca PKK'nin, Ezdiler üzerinde artan etkisinden de endişe ediyor" şeklinde anlatıyor.

Haşdi Şabi Telafer’e saldırırsa

Cockburn yazısının devamında, Erbil'deki bazı siyasi gözlemcilere atıf yaparak, bölgede, "Türkiye'nin Musul Operasyonu’na askeri olarak müdahil olmayacağı görüşünün hakim olduğunu", ancak bu durumun Haşdi Şabi'nin Telafer'e saldırması ile değişebileceği yorumunu kaleme alıyor.

Türkiye ile Irak arasında kriz

Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde Irak sınırındaki Şırnak Silopi’ye yaptığı tank ve zırhlı araç sevkiyatıyla ilgili konuşan Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye ile savaşmak istemediklerini ancak buna hazır olduklarını söylemişti.

Başika’da geri adım

Öte yandan Bağdat ile Ankara arasında devam eden Başika krizi de uzun bir süre gündemi meşgul etmişti.

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran’ın Irak ile Bağdat arasında yaptığı arabuluculuk teklifini değerlendirirken, Başika Kampı’nın gereksiz bir gerginlik yarattığını açıklamıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.