29 Mart 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara14°C
  • İzmir17°C
  • Berlin7°C

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN RESMEN ÇIKARTILDI

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemini teslim almaya başlamasının ardından Beyaz Saray’dan resmi açıklama geldi.

Türkiye F-35 programından resmen çıkartıldı

17 Temmuz 2019 Çarşamba 22:23

Açıklamada “Ne yazık ki Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" denildi.

Beyaz Saray basın sözcülüğünden yapılan açıklamada “F-35 bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu ile bir arada bulunamaz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ABD’nin Türkiye ile meşru hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere hava savunma çözümleri sağlamak amacıyla aktif şekilde çalıştığı ve “Trump yönetiminin Türkiye’nin Patriot hava savunma sistemi alması için sıranın önüne çekmek amacıyla pek çok teklif sunduğu” belirtildi.

“Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir” denildi.

Türkiye’nin S-400 almasının NATO ittifakı içinde “birlikte çalışabilirliği” üzerinde olumsuz etkilerinin olacağının belirtildiği açıklamada “ABD hala Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir. NATO müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35’e odaklı değildir. Askeri ilişkilerimiz güçlüdür. Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı. (Amerika'nın Sesi)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.