30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara23°C
  • İzmir24°C
  • Berlin23°C

TÜRKİYE 3G TEKNOLOJİSİNE GEÇTİ

Cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına ve görüntülü konuşmaya imkan sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) hizmeti bugün başladı.

Türkiye 3G teknolojisine geçti

30 Temmuz 2009 Perşembe 09:45

Geçen yıl aralık ayında ihalesi yapılan ve teknik adı "IMT-2000/UMTS" olan 3G hizmet ve altyapılarına ilişkin A tipi lisansı alan Turkcell, B tipi lisansı alan Vodafone ve C tipi lisansı alan Avea bugün 3G hizmeti sunmaya başladı.

3G ile şu anki internet bağlantı hızının 10 katı hızda erişim mümkün.

Uygulamaya göre, 3G için abonelik başvurusunda bulunulması gerekiyor. Kullanıcılar, kısa mesaj göndererek 3G hizmeti almaya başlayacak.

3G hizmeti almak için, Turkcell aboneleri, "3G" yazıp 2323'e, Vodafone aboneleri "3G" yazıp 3636'ya ve Avea aboneleri de "3G" yazıp 3334'e kısa mesaj gönderecek.

Mevcut aboneler, herhangi bir abonelik ücreti veya vergi ödemeden 3G'ye anında geçiş yapabilecek.

Abonelerin, 3G şebekesindeki tüm servislerden yararlanabilmesi için çift kameralı 3G destekli cep telefonuna sahip olması gerekiyor.

Kullanıcılar, yurtiçinde ve yurtdışında, 3G dolaşım anlaşması yapmış tüm operatörlerin şebekelerinde 3G hizmetlerinden yararlanabilecek.

3G'de neler var?

3G'de görüntülü konuşma servisleriyle mesafe farkı olmaksızın görerek konuşma yapılabilecek. 3G, bunun yanı sıra, çok yüksek hızlarda internet erişimi imkanı da sunuyor. Böylece, aboneler diledikleri zaman 3G şebekesinin desteklendiği yerlerden yüksek hızlarda mobil bağlantı yaparak cep telefonundan kolayca internete bağlanabilecek.

3G aboneleri, cep telefonlarından televizyon izleyebilecek, müzik veya film indirebilecek ve online oyun oynayabilecek.

Hız farkı olmayacak

3G ihalesi sonucunda, 40 MHz'lik A tipi lisansı 358 milyon euro ile Turkcell, 35 MHz'lik B tipi lisansı 250 milyon euo ile Vodafone ve 30 MHz'lik C tipi lisansı 214 milyon euo ile Avea almıştı.

Bu lisanslar arasında sadece bant genişliği farkı bulunuyor. Ancak 3G'de bantlar arasında bir hız farkı bulunmuyor, hepsi teorik olarak saniyede 14,4 megabit hızıyla çalışıyor. Yani, A, B ve C bantlarının kalitesi aynı olduğunu için operatörlerin verdiği 3G hizmetinde hız açısından herhangi bir farklılık olmayacak çünkü operatörlerin aldıkları bant genişlikleri ile abone sayıları birbirine orantılı.

Türkiye'de mobil telekomünikasyon süreci

Türkiye'de mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetleri sunulabilirken 2G sayısal sistemlerinde daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de verilmeye başlandı.

Türkiye, 2,5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanına kavuştu. Böylece veriye dayalı hizmet türlerinde artış yaşandı. Mobil telekomünikasyonun her neslinde ses hizmeti sunulabilirken, 3G, daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağlıyor.

1500 Türk mühendisine iş olanağı

3G imtiyaz sözleşmelerine göre, nüfusu bin ve üzeri olan yerler, 10. yıl sonunda aşamalı olarak 3G ile kapsanmış olacak. Sözleşmede yer alan bir başka düzenlemeye göre de her operatörün aşamalı olarak 500 Türk mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunuyor.

Sözleşmeye göre, tesis edilecek sistemlerin yazılım ve donanım açısından en az yüzde 40 yerli olması gerekiyor.

Vodafone'nin 3G tarifesi

Avea, 3G tarifesiAvea Pazarlama-Katma Değerli Servisler Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım ise 3G'ye geçen Avea abonelerinin mevcut ses tarifelerini aynı koşullar ile kullanmaya devam edeceğini belirterek, görüntülü konuşmanın bedelinin dakikasının 10 Kr/1 kontör olacağını bildirdi.

Yıldırım, abonelere 30 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında her yöne 15 dakika ücretsiz görüntülü konuşma imkanı sağlanacağını kaydederek, abonelerin, 5 liradan başlayan paketler ile sınırsız TV izleyebileceğini veya izledikçe ödeyeceğini, Seçİzle hizmeti ile Avea abonelerinin diledikleri dizi, film, belgesel ya da müzik kliplerini cep telefonlarına 18 SMS/3,5 liradan başlayan fiyatlarla cep telefonlarına indirebileceğini ya da indirmeden anında izleyebileceğini anlattı.

Müzikİndir hizmeti kapsamında 3G abonelerinin 100 binden fazla yerli ve yabancı şarkıyı 2009 sonuna dek ücretsiz olarak ister cep telefonlarına ister bilgisayarına indirebileceğini belirten Yıldırım, tek bir numarayla birçok servise anında erişim sağlayan Video portal hizmeti çerçevesinde ise abonelerin, 9080'i görüntülü arayarak menülerden diledikleri servise dakikası sadece 10 Kr/1 kontöre ulaşabileceğini söyledi.

3 aylık kampanya süresi boyunca internet paketlerinin mevcut fiyatlardan, ancak daha yüksek kapasite ile sunulacağını, abonelerin cepte internet için 100 MB'lik paketten 8 TL/49 kontöre, 2GB'lik paketten ise 35 TL/199 kontöre faydalanabileceğini anlatan Yıldırım, yine bu kampanya süresince bilgisayardan mobil internete erişimde ise 35 liraya 1 GB yerine 2GB, 55 liraya ise 4 GB yerine 6 GB kapasite sunulacağını bildirdi.

İlk 3 ay içerisinde 12 ay boyunca Avea internet paketine üye olan abonelere USB modem ve ayda 600 dakika TTNET WiFi hediye edileceğini belirten Yıldırım, Avea 3G abonelerinin, 3. Göz hizmeti ile video arama özelliği olan telefonlarının kamerasını gazete, dergi, billboard ya da bir broşür üzerindeki ilanlara yönelterek başlatacakları görüntülü arama ile ilanda görünen ürün ile ilgili video kaydı anında telefonlarında görüntüleyebileceklerini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.