22 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin2°C

'TÜRK DİLİ KUTSAL BİR HAZİNEDİR...' PEKİ YA KÜRTÇE?

Türk Dil Kurultayı'nda konuşan Çiçek, "Türk dilinin Türk milleti için kutsal bir hazine olduğu"nu söyledi; "Dilimiz ağzımızda annemizin ak sütü gibi aşımız ve ekmeğimizdir" dedi.

'Türk dili kutsal bir hazinedir...' peki ya Kürtçe?

25 Eylül 2012 Salı 08:39

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Türk Dil Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Türk milletinin geçirdiği tehlikelerden, ahlâkını, geleneklerini, menfaatlerini, hatıralarını dili aracılığıyla korunduğunu" söyledi. 

"Türk dilinin Türk milleti için kutsal bir hazine olduğu"nu belirten Çiçek, "Türk dili, milletimizin kalbi ve belleğidir" dedi. Çiçek, düşünür Martin Heidegger'in "Hümanizm üzerine Mektup"unda kullandığı "Dil varlığın evidir" sözlerine de atıfta bulunduğu konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Bir toplumun bugününü ve geleceğini sağlam bir şekilde, kimliği yozlaşmadan inşa etmek istiyorsak geçmişimize ve tarihimize sahip çıkmak zorundayız. Dilimiz ağzımızda annemizin ak sütü gibi aşımız ve ekmeğimizdir. Kendimizi ifade edebildiğimiz, kimliğimizi tamamlayan en önemli araçtır. Dil varlığımızın evidir. Dile yabancılaşırsak kültürümüze ve irfanımıza yabancılaşacağımız açıktır. Bu yüzden dili iyi bilmek, bozulmalara karşı korumak mecburiyetindeyiz." 

"Dilin bozulması"na karşı uyarıda bulunan ve "Mehmet Akif'i anlama"nın önemini vurgulayan Çiçek, şöyle dedi: "Dil bozulursa, kimlik, kültür, irfan bozulur. Sokak hayatı ve cemiyet ilişkilerimiz bozulur, birbirimize yabancılaşır, konuşmakta zorlanırız. Başka dilleri, dünyaları konuşmaya başlarız. Birbirine selam veren, aynı dünyaları, iklimleri soluyan insanlar arasındaki mesafeler artar, konuşmakta ve sonuçta bugünü ve geleceği kurmakta zorlanırız. Değerleri yerine koymakta, kuşaklar arası köprüyü, uyumu ve iletişimi kurmakta zorlanırız. Kuşaklar arası yabancılaşma artar. Bugün yaşanan odur. Fuzuli'yi, Baki'yi, daha kötüsü Yahya Kemal ve Mehmet Akif'i anlamaz, bilmez hale geliriz. Milli mücadelemizin sesi ve şairi olmuş bir ismi anlamakta zorlanıyoruz." 

Dünyadaki "beşinci dil" iddiası 

Çiçek, Türkçe'nin dünyada kullanımına ilişkin çarpıcı bir iddiada bulunarak, "Dilimizin, yeryüzünde beşinci dil olarak kullanıldığını biliyoruz" dedi.

Çiçek'in iddiasına karşın Türkçe, dünya anadiller sıralamsında 22. sırada bulunuyor. Nationalencyclopedin'in 2007 verilerine göre ilk 10 sırayı paylaşan dillerden Mandarin Çincesi 935 milyon, İspanyolca 387 milyon, İngilizce 365 milyon, Hintçe 295 milyon, Arapça 280 milyon, Portekizce 204 milyon, Bengal dili 202 milyon, Rusça 160 milyon, Japonca 127 milyon, Pencap dili 95.5 milyon kişi tarafından anadil olarak konuşuluyor. Türkçeyi anadil olarak konuşan kişi sayısı 62.6 milyon, Türkiye'de milyonlarca kişinin dili olan Kürtçeyi anadil olarak konuşan kişi sayısı se 20.6 milyon. Türkçe ile pekçok benzerliği bulunan Azerice 22.7 milyon, aynı dil ailesine mensup Özbekçe 25.6 milyon, Türkmence 15.8 milyon kişi tarafından konuşuluyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.