TUNUS'TA HALK AYAKLANDI
Tunus'ta yaklaşık bir aydır süren gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiği ileri sürüldü.
14 Ocak 2011 Cuma 21:42
Tunus’ta yaklaşık bir aydır süren gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin ülkeyi terk ettiği ileri sürüldü.
El Cezire televizyonunda yer alan iddia, muhalefetteki İlerici Parti’nin Genel Başkanı Ahmed Necib El Şabbi’ye yakın kaynaklar tarafından basına iletildi.
Edinilen bilgilere göre Başbakan Muhammed El Gannuşi ile muhalefet liderleri arasında yapılan görüşmelerde, ülkede yeni bir sayfa açılabilmesi için atılacak adımlar çerçevesinde, muhalefetin de katılımıyla bir seçim hükümeti kurulmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin ülke dışına gidişine imkan tanınarak mevcut görevini bırakması da planlanmıştı.
ORDU HAVALİMANINI KONTROL ALTINA ALDI
Tunuslu kaynaklar, Zeynelabidin Bin Ali’nin yurt dışında yargılanmak durumunda kalmamak için Avrupa dışında bir Yerde yaşamayı tercih etmiş olmasının güçlü bir olasılık olduğunu da kaydettiler.
Ordunun, Tunus Kartaca Uluslararası Havalimanının kontrolünü ele aldığı ve hava sahasının kapatıldığı bildirildi.
Bir havalimanı kaynağı, ordu birliklerinin havalimanında olduğunu doğrulayabileceğini, tankların havalimanı bölgesini sardığını kaydetti. Kaynak, hava sahasının da kapatıldığını belirtti.
"Tunus'a gitmeyin" çağrısı
İngiltere ve ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke vatandaşlarına Tunus'a gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook'un Almanya şubesi, Tunus'da bulunan yaklaşık 2 bine yakın Almanın bugün ülkesine geri götürüleceğini ve Tunus'a seyahatlerin 17 Ocak'a kadar iptal edildiğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Tunus'taki olaylar ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın yolculara uyarısının ciddileşmesi nedeniyle, müşterilerinin Almanya’ya geri götürülmesine karar verildiği belirtildi.
Tunus'ta 26 yaşındaki seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık'ta sebze tezgahının elinden alınmasını protesto için kendisi yakarak, hayatını kaybetmesinden bu yana aralarında diplomalı işsizlerin ve sendika üyelerinin de bulunduğu birçok kesim tarafından işsizlik ve sosyal adaletsizliği protesto gösterileri düzenlendi. Bu gösteriler kısa sürede polisle çatışmaya dönüştü.
İsyan niye şimdi patladı
- Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu Tunus’ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili.
- Askeri darbeyle iktidara gelen Zeynel Abidin Bin Ali 23 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. Çok sayıda muhalifi hapseden ve medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali’nin 2014’te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkardı.
- Bin Ali rejiminde sivil polis sokaklarda herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile “sakıncalı” sayfaları koparıldıktan sonra dağıtılıyor. Medya sürekli Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesini övüyor.
- Tunus’taki karışıklığın gözden kaçan bir etkeni de Wikileaks belgeleri. 2008’de ABD’nin Tunus elçiliğinden çekilen mesajda Devlet Başkanı Bin Ali ve ailesinin “mafya tarzı” bir yolsuzluk ağı kurduğundan bahsediliyordu. Belgelerde Devlet Başkanı Bin Ali’nin eşi Leyla’ya devlet arazisi bahşettiği, damadına banka verdiği, bir başka damadına konak verdiği gibi iddialar yer alıyordu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.