28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara16°C
  • İzmir20°C
  • Berlin8°C

TRUMP’IN, COVİD-19 İÇİN 'ÇİN VİRÜSÜ' DEMESİ PEKİN'İ KIZDIRDI

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Covid-19 için “Çin virüsü” demesi Pekin yönetimini kızdırdı

Trump’ın, Covid-19 için 'Çin virüsü' demesi Pekin'i kızdırdı

17 Mart 2020 Salı 14:18

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Trump’ın sözlerinden “büyük bir öfke duyduklarını” ifade etti.

Çinli sözcü Dünya Sağlık Örgütü ve tıp dünyasının bir virüsün ülke veya bölgeyle anılmasına şiddetle karşı olduğunu söyledi.

Devlet kontrolündeki Çin Haber Ajansı’nda çıkan bir yorumda virüsün ülke adıyla anılmasının "ırkçılık ve yabancı düşmanlığı içerdiği" görüşü dile getirildi.

Trump, son attığı bir twitter mesajında ülkesinin salgından etkilenen şirketleri destekleyeceğini ifade ederken “Covid-19” için Çin virüsü dedi.

Trump: Salgınının kontrol altına alınması temmuz ya da ağustosu bulabilir

Trump, Beyaz Saray'da, Covid-19'la ile ilgili düzenlediği bir basın toplantısında ise yeni tip koronavirüs salgınının tamamen kontrol altına alınmasının temmuz ya da ağustosu bulabileceğini açıkladı.

'En hızlı geliştirilen aşılardan biri'

Covid-19'a karşı aşı denemesinin ilkinin bugün yapıldığını bildiren Trump, "Bu tarihte en hızlı geliştirilen aşılardan biri." dedi.

Trump, salgının daha ne kadar süreceğine dair soruya, "İyi bir iş çıkarırsak uzmanlar, virüsü yenmemizin temmuz ya da ağustosu bulabileceğini kaydediyor. Ne olacağını göreceğiz belki de daha uzun sürer." yanıtını verdi.

'Şu anda 'ulusal sokağa çıkma yasağı' gibi bir düşüncemiz yok'

ABD basınının bugünkü bazı haberlerinde, "Trump yönetimi, ulusal çapta sokağa çıkma yasağı düşünüyor." iddialarına ilişkin ise Trump, "Şu anda ulusal çapta sokağa çıkma yasağı gibi bir düşüncemiz yok. Belki, virüsün yoğun olarak görüldüğü bazı alanlar için bunu düşünebiliriz." ifadesini kullandı.

Resesyon sinyali verdi

Trump, "ABD ekonomisi, resesyona mı gidiyor?" sorusu üzerine "Olabilir." yanıtını verdi.

"Şu anda resesyon benim bir numaralı önceliğim değil." diyen Trump, şöyle devam etti: "Görünmez bir düşmanımız var (Kovid-19). Bir ay önce kimse böyle bir şeyi düşünmüyordu, hiç kimse. Daha önce de buna benzer şeyler yaşadık ve bu çok kötü. Bu çok bulaşıcı bir hastalık. Benim ana odağım, bu virüs sorunundan kurtulmak. Bunu başardığımızda diğer her şey rayına oturacaktır."

Trump, ülke içinde de seyahat yasakları getirilebileceğini ancak bunu yapmak zorunda kalmayacaklarını umduklarını vurgulayarak, "Virüsten kurtulduğumuzda, borsa çok güçlü olacaktır." diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.