02 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara13°C
  • İzmir23°C
  • Berlin24°C

TÖRE CİNAYETLERİNE KARŞI DİNİ LİDERLERE ÇAĞRI

Töre uğruna işlenen suçlar Mardin’deki kanlı baskınla tekrar gündeme geldi. İstanbul’da toplanan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Eşitlik Komisyonu, töre cinayetlerine karşı alınabilecek önlemleri tartıştı.

Töre cinayetlerine karşı dini liderlere çağrı

20 Mayıs 2009 Çarşamba 12:59

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Eşitlik Komisyonu dün İstanbul'da "kadına yönelik şiddet" gündemiyle toplandı. Parlamenterler, töre suçları, kadına yönelik cinsel şiddet ve bunlara karşı alınacak önlemler gibi konuları tartıştı. İngiliz parlamenter John Austin de töre suçlarına ilişkin raporunu açıkladı. Deutsche Welle’den Hüseyin Hayatsever’e rapor hakkında bilgi veren Austin, töre suçlarına karşı alınabilecek önlemlere dair önerilerini anlattı.

Acil eylem çağrısı

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: İngiliz Parlamenter John Austin, “Töre suçlarına karşı acil eylem çağrısı” başlıklı taslak raporunu açıkladı. Rapor temmuz ayında Avrupa Konseyi’nin onayına sunulacak. Töre suçlarını insan hakkı ihlali olarak tanımlayan Austin, bu suçların farklı şiddet türleri içerdiğini belirtiyor:

“Bunlar, kadının davranışlarını kontrol altında tutmaya çalışan temel insan hakkı ihlalleridir. Bu suçlar, özgürlüğün kısıtlanması, cinselliğini açıklama hakkının, serbestçe arkadaş seçiminin engellenmesi, kaçırma, kapatma, hapsetme, mali güçten mahrum bırakma, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet ve en kötüsü de ölüm biçimini alabiliyor.”

Töre suçlarının Avrupa'daki Müslüman göçmen topluluklarında yaygın olduğuna dikkat çeken Austin, ancak İslam'ın şiddetle bağdaştırılamayacağına işaret ediyor:

“Biz burada kimsenin dinini eleştirmiyoruz. Çünkü birçok din, hatta bütün semavi dinler, hoşgörü ve barışı öğütler ve böyle eylemlere izin vermez. Ancak insanlar bu suçları işliyorlar ve dini bir paravan ya da gerekçe olarak kullanıyorlar. Bana kalırsa bu topluluklarla çalışmalı, ve bunun dinde veya inançlarında yeri olmadığını söyleyen toplum liderlerini konuşturmalıyız. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Mardin'deki baskın, töre cinayetlerini hatırlattıBunlar gelenek ve kültürden ibarettir ve temel insan haklarının önüne geçemezler.”

Dinler hoşgörüyü öğütler

Töre uğruna işlenen birçok suç dine dayandırılıyor. Dinlerin temelde hoşgörüyü öğütlediğini, şiddete izin vermediğini vurgulayan İngiliz parlamenter, bu suçların önlenmesinin yolunun dini liderlerle işbirliğinden geçtiğini belirtiyor:

“Gündeme gelen birçok vakanın Müslüman toplumdan çıktığını biliyorum. Ancak bence şunu vurgulamalıyız ki; İslam dini, bu eylemlerin hiç birine izin vermiyor. Bana göre dini liderlerle işbirliği yapmak da çok önemli.”

Her ülkenin kendine özgü koşullarının olduğunu ifade eden Austin, çözüm yollarının bu koşullara göre oluşturulması gerektiğini kaydediyor:

“Bence her ülke kendi kanunları ve kültürü uyarınca farklı yollar izleyecektir. Almanya bir yol izleyebilir, İngiltere sorunla daha farklı mücadele edecektir. Burada tek tek ülkeler için hazır reçeteler getirmiyorum. Ancak her ülke sorunun farkına varmalı ve sorunla mücadele etmek için kendi kanunları, anayasası ve kuralları çerçevesinde gerekli adımları atmalıdır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.