08 Mayıs 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara24°C
  • İzmir30°C
  • Berlin20°C

THE INDEPENDENT: TÜRKİYE’NİN KOBANİ’Yİ TERK ETMESİ BARIŞ SÜRECİ İÇİN GERİ DÖNÜLMEZ NOKTA

The Independent gazetesinin deneyimli muhabiri Patrick Cockburn, Kobani’yi yazdı.

The Independent: Türkiye’nin Kobani’yi terk etmesi barış süreci için geri dönülmez nokta

08 Ekim 2014 Çarşamba 13:52

Türkiye’nin IŞİD kuşatması altında Kürt kenti Kobani’ye yönelik politikası, dışi basının da gündeminde. The Independent gazetesinin deneyimli muhabiri Patrick Cockburn, Kobani’nin düşmesinin ‘barış süreci açısından geri dönülmez nokta‘ olacağı görüşünde. Cockburn’ün bugün yayımlanan yazısı şöyle:

Türkiye’nin suçlanacağı ortada

* Kobani’nin düşmesi, ki bu olacak gibi görünüyor, Türklerle Kürtler arasında, Türkiye, Suriye ve Irak’ta geri döndürülemez bir noktanın aşılması anlamına gelebilir. Bölgedeki 30 milyon Kürt’ün birçoğuna göre Kobani eğer düşerse, bunun kenti savunanlar arka gelen saldırılarla karşı karşıyayken Türkiye’nin onlara destek hattını kesmesinden, silah ve mühimmat gönderilmesini engellemesinden kaynaklanacağını düşünüyor.

‘Türkiye tarafından kuşatıldık’

* Kobani bölgesindeki Kürt Savunma Birlikleri’nin komutanı İsmet Şeyh Hasan, ”Türkiye tarafından kuşatılmış durumdayız, bu yeni bir şey değil’‘ dedi.

* Özellikle de kentin düşmesine IŞİD’in geride kalanlara yönelik katliamları eşlik ederse, Kobani’nin uzun dönemdeki ‘zayiat’larından biri Türkiye hükümetiyle Kürt azınlık arasındaki zaten duraklayan barış süreci olabilir.

* IŞİD’in Kobani’yi ele geçirmesi, Irak ve Suriye’deki mevcut kriz konusunda bir dönüm noktası olabilir, zira bu durum ABD’nin IŞİD’i sadece hava saldırılarını kullanarak engelleme planının başarısızlığı anlamına gelecektir.

ABD de terk etti

* Kobani’nin düşmesi, Türkiye’nin Suriye’yle yaklaşık 900 kilometrelik sınırının büyük kısmında IŞİD’e kontrol sağlayacaktır. Bu da Türkiye’ye, iç savaşın askeri bir katılımcısı haline gelmesine yol açsa bile, sınırın Suriye tarafında bir tampon veya ‘güvenli’ bölge kurma konusunda yeni bir gerekçe sağlayacaktır.

* Kobani’yi İslamcı militanlara tek terk eden Türkiye de değil. ABD, sahadan gelecek istihbaratın hava saldırılarını daha etkili hale getirecek ve IŞİD’in ilerleyişini durduracak olmasına rağmen Kürt savaşçılarla doğrudan iletişim kurmamaya dikkat etti.

Türkiye’yle değil Kürtlerle ittifak yapılmalıydı

* ABD’nin IŞİD karşıtı harekatı karadan asker gönderilmemesi nedeniyle değil, IŞİD’le gerçekten savaşanlar yerine Suudi Arabistan ve Türkiye gibi savaşmayanlara yakın durulması nedeniyle zayıfladı.  Irak’ta da benzer bir sorun yaşanıyor; IŞİD’le savaşın büyük kısmını, ABD’nin mesafeli durduğu Şii milisler veriyor.

* IŞİD Kobani'ye yaklaşırken, kenti savunanlar terk edildi. Ateşkes halinde oldukları Suriye hükümetinden yardım bekleyebilirlerdi; fakat Kobani’yi bombalamak Esad’ın Suriyelileri IŞİD’den koruduğu yönündeki tezine hizmet edecek olsa bile, Suriye hava kuvvetleri de böyle bir adım atmadı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.