06 Mayıs 2024
  • İstanbul8°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara4°C
  • İzmir11°C
  • Berlin10°C

THE GUARDİAN İLGİNÇ ERDOĞAN ANALİZİ

Türkiye'nin gündemini Başbakan Erdoğan belirliyor. Avrupa'nın önde gelen gazetesi Erdoğan'ı analiz etti.

The Guardian ilginç Erdoğan analizi

20 Nisan 2010 Salı 12:26

  İngiliz The Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği politikaların, Türkiye'nin Avrupalı olmadığını savunanlara bolca malzeme sağladığını yazdı . Gazete Erdoğan'ı, "kavgacı ve hırçın" olarak tanımladı.

The Guardian'ın Türkiye yanlısı yazılarıyla bilinen yazarı Simon Tisdall tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ne kadar uygun ya da hazır olduğuna ilişkin soru işaretlerinin zaten bir süredir canlandığı hatırlatılarak, bunun başlıca sorumlusunun da “kavgacı, hırçın" olarak tanımlanan Başbakan Erdoğan olduğu savunuldu.

Ilımlı İslamcı olarak algılandı

Tisdall yazısında, "Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi 2002'de iktidara geldiklerinde, Batı'da ılımlı İslamcılar olarak algılandılar. Ancak Erdoğan'ın başörtüsü ile ilgili sınırlamaları kaldırma, zinayı suç sayma, alkol ve sigaraya uygulanan vergileri artırma girişimleri sadece içeride değil dışarıda da alarm zillerinin çalmasına neden oldu" ifadesini kullandı.

Erken seçimi tetikleyebilir

Yazıda, "Bu kaygılar Erdoğan kendisini iktidardan indirmeye yönelik darbe girişimleri olduğu iddiasıyla ordunun üzerine gittiğinde, cumhurbaşkanlığına kendi adamını getirdiğinde ve Türkiye'deki laik geleneğin temsilcileri olan yargı ve medyayla kavgaya tutuştuğunda yoğunlaştı. Şimdi de parlamentoda görüşülen reform önerileri, hakimlerin atama usullerini değiştirmeyi amaçlıyor. Bunların Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmesi, anayasa krizini ve erken seçimi tetikleyebilir" denildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.