24 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara2°C
  • İzmir9°C
  • Berlin8°C

TERÖRİZM ARTIK ABD İÇİN ÖNCELİKLİ KAYGI DEĞİL

Pentagon, Amerikan ordusunun stratejik hedeflerinin çerçevesini çizen ABD Ulusal Savunma Strateji Belgesi'ni yayımladı. Belgede, "ABD ulusal güvenliği açısından şimdi terörizm değil devletlerarası rekabet öncelikli kaygıdır” ifadesi dikkati çekti

Terörizm artık ABD için öncelikli kaygı değil

20 Ocak 2018 Cumartesi 04:01

ABD Ulusal Savunma Strateji Belgesi'nde ABD için öncelikli kaygının artık terörizm değil başta Rusya ve Çin olmak üzere uluslararasındaki güç rekabeti olduğu ifade edildi.

Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi'ni yayımlamasından kısa bir süre sonra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Amerikan ordusunun stratejik hedeflerinin çerçevesini çizen ABD Ulusal Savunma Strateji Belgesi'ni yayımladı.

Yaklaşık 60 sayfalık belgenin 11 sayfası kamuya açıklanırken geri kalanının gizli bırakıldığı ifade edildi.

Uluslararası rekabet terörizmden daha öncelikli bir kaygı

ABD’nin askeri üstünlüğünün aşındığına vurgu yapılan belgede uluslararası sistemin küresel çapta bir kargaşa ile karşı karşıya kaldığı ve uluslararası güvenliğin daha karmaşık ve belirsiz hale geldiği kaydedildi.

11 Eylül saldırılarından bu yana "küresel terörizmle mücadele" öncelik listesinin başına konulurken belgede, "ABD ulusal güvenliği açısından şimdi terörizm değil devletler arası rekabet öncelikli kaygıdır." ifadesi dikkati çekti.

Çin ve Rusya’nın ABD’ye karşı askeri ve teknolojik rekabetinin yanı sıra İran ve Kuzey Kore’nin nükleer balistik füze programına atıfta bulunan belgede şu ifadelere yer verildi:

"ABD’nin refah ve güvenliğine karşı en büyük sorun Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi'nde revizyonist olarak sınıflandırılan güçlerin uzun dönem stratejik rekabetinin tekrar ortaya çıkmasıdır. Başka ülkelerin ekonomik, diplomatik ve güvenlikle ilgili kararları üzerinde bir veto hakkı elde eden Rusya ve Çin’in dünyayı kendi otoriter modellerine uygun bir şekilde şekillendirmek istedikleri açıktır."

Çin’in yakın dönemde Hint-Pasifik bölgesinde egemen olma hedefinin yanı sıra uzun dönemde de ABD’yi bölgeden çıkarma amacı güttüğü ifade edilen belgede Pekin ile Washington arasında "şeffaf ve saldırgan olmayan" bir askeri ilişki geliştirilmesi tavsiyesinde bulunuluyor.

Belgede Rusya’ya karşı ise ABD’nin askeri caydırıcılığının ilerletilmesi dışında ilişkiler konusunda herhangi tavsiyede bulunulmazken ABD'nin ittifaklarının "halen küresel güvenliğin bel kemiği olduğu" ifade edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.